Biden a aterizat in Japonia. El vrea sa intareasca aliantele din Asia pe fondul ambitiilor geopolitice ale Chinei si razboiului din Ucraina

externe

Presedintele american Joe Biden a ajuns duminica in Japonia, ultima etapa a primului sau turneu in Asia de la inceputul mandatului, pe fondul amenintarii nord-coreene, ambitiilor geopolitice ale Chinei si razboiului din Ucraina, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa ce a vizitat Coreea de Sud, alt mare aliat al SUA in regiune, Joe Biden a aterizat la baza americana de la Yokota, la putin timp dupa ora 17.00 locala (08.00 GMT).

Liderul de la Casa Alba urmeaza sa se intalneasca luni la Tokyo cu premierul Fumio Kishida si imparatul Naruhito, inainte de a participa marti la un summit al QUAD, un format diplomatic care reuneste SUA, Japonia, India si Australia.

Presedintele american urmeaza sa prezinte, de asemenea, in Japonia, o noua initiativa americana pentru comertul in regiune, prin care incearca sa intareasca legaturile diplomatice si economice cu Washingtonul.

El a declarat duminica, la Seul, ca este „pregatit” pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar si-a reafirmat deschiderea catre dialog inainte de a pleca spre Japonia.

Semn al ambitiilor americane in regiune, Biden a evocat, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau sud-coreean Yoon Suk-yeol, o „competitie mondiala intre democratii si autocratii” si a declarat ca regiunea Asia-Pacific este, in aceasta competitie, un camp de lupta esential.

„Am vorbit multa vreme despre necesitatea de a face in asa fel incat aceasta cooperare sa nu se limiteze la SUA, Japonia si Coreea, ci sa inglobeze si intreg Pacificul, Pacificul de Sud si Indo-Pacificul. Cred ca aceasta calatorie este o oportunitate”, a spus el.

China este principalul rival al SUA in aceasta lupta geopolitica.

Inainte de a pleca de la Seul, presedintele american s-a intalnit cu managerul constructorului de automobile Hyundai pentru a celebra decizia acestuia de a investi 5,5 miliarde de dolari intr-o uzina de vehicule electrice in Georgia (sudul SUA).

De asemenea, Biden s-a intalnit impreuna cu omologul sau de la Seul cu soldatii americani si sud-coreeni, semn al „naturii cu adevarat integrate” a aliantei economice si militare a celor doua tari, potrivit unui inalt responsabil de la Casa Alba.

Mai mult despre: ,

Comentarii: