Biden a semnat, o suma uriasa pleaca spre Ucraina pentru inarmare: „Pachet masiv de ajutor de 40 de miliarde de dolari”

externe

Presedintele SUA, Joe Biden, a semnat sambata pentru pachetul masiv de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a confirmat un oficial de la Casa Alba pentru CNN.

Proiectul de lege a fost semnat de Biden la Seul (Coreea de Sud) dupa ce Senatul l-a adoptat dupa plecarea lui Biden a plecat din Washington.

Biden participa in prezent la un dineu de stat cu presedintele sud-coreean. El a semnat pachetul de ajutor in afara camerelor de luat vederi, sambata dimineata.

Din cele 40 de miliarde, peste 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar, a declarat la sfarsitul lunii aprilie un responsabil american citat de AFP si Reuters.

Aceasta enorma ”asistenta militara si de securitate” inseamna ”arme si munitii care merg la poporul ucrainean” pentru a lupta impotriva invaziei ruse, a indicat sursa citata.

Restul pachetului de ajutor urmeaza sa cuprinda asistenta economica directa pentru Ucraina si ajutor umanitar si alimentar.

Daca la inceputul invaziei ruse ajutorul militar oferit ucrainenilor s-a axat pe armament usor si pe rachetele antitanc si antiaeriene portabile, in contextul noii faze a razboiului in care Rusia se concentreaza pe partea de est a Ucrainei armata acesteia are tot mai mult nevoie si de arme grele. Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de conceptie sovietica preluate din stocurilor armatelor est-europene, dar recent mai multe membre ale NATO, in primul rand SUA, au inceput sa ofere Ucrainei si obuziere, precum si alte categorii de armament greu.

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat Occidentul sa nu ”pompeze” arme in Ucraina, sau in alte tari, precum Georgia sau Republica Moldova.

”Tendinta de a pompa arme in Ucraina si in alte tari face parte din tipul de actiuni care ameninta securitatea continentului si provoaca instabilitate”, a spus Peskov, raspunzand presei la o intrebare despre o declaratie a sefei diplomatiei britanice, Liz Truss, care a sugerat ca este esential ca nu doar Ucraina sa fie aprovizionata cu arme grele, ci si Republica Moldova, Georgia si tarile Balcanilor Occidentali.

Citeste si: UK vrea sa trimita armament modern in Republica Moldova: „As vrea sa vad Moldova echipata conform standardelor NATO. Putin este hotarat sa creeze o Rusie mai mare”

”Unii sustin ca nu ar trebui sa oferim arme grele de teama ca am putea provoca ceva si mai rau. Dar, in opinia mea, tocmai inactiunea ar fi cea mai mare provocare. Si trebuie sa asiguram ca, alaturi de Ucraina, Balcanii Occidentali si tari precum (Republica) Moldova si Georgia au rezilienta si capabilitatile de a-si pastra suveranitatea si libertatea”, a declarat Liz Truss, potrivit CNN.

Mai mult despre: ,

Comentarii: