externe

Biden a vorbit din nou cu Putin la telefon. Avertisment dur: „Daca Rusia invadeaza Ucraina, SUA si aliatii vor raspunde in mod decisiv si vor impune costuri rapide si severe Rusiei”

Presedintele american, Joe Biden, si presedintele rus, Vladimir Putin, au avut sambata o convorbire telefonica pentru a discuta despre situatia din Ucraina, in conditiile in care SUA a cerut tuturor cetatenilor sai sa paraseasca tara si si-au redus prezenta diplomatica la Kiev.

”Convorbirea telefonica securizata dintre presedintele Biden si presedintele rus Putin s-a incheiat la ora 12:06, ora de Est a SUA (17:06 GMT)”, a informat sambata serviciul de presa al Casei Albe, conform EFE. Cei doi lideri au vorbit putin mai mult de o ora, potrivit AFP.

Casa Alba a anuntat apoi ca Biden „a fost clar: daca Rusia intreprinde o noua invazie in Ucraina, Statele Unite, impreuna cu aliatii si partenerii nostri, vor raspunde in mod decisiv si vor impune costuri rapide si severe Rusiei”.

„Presedintele Biden a reiterat faptul ca o noua invazie rusa in Ucraina ar produce suferinte umane pe scara larga si ar diminua pozitia Rusiei”, precizeaza Casa Alba, adaugand ca Biden „a fost clar cu presedintele Putin ca, in timp ce Statele Unite raman pregatite sa se angajeze in diplomatie, in deplina coordonare cu aliatii si partenerii nostri, suntem la fel de pregatiti pentru alte scenarii”.

Biden a preluat apelul la resedinta prezidentiala de la Camp David, Maryland, unde a mers vineri dupa-amiaza.

Aceasta a fost prima conversatie directa intre cei doi lideri de la 30 decembrie, cand Biden si Putin si-au expus clar divergentele cu privire la Ucraina, remarca agentia spaniola de presa.

Conversatia a avut loc dupa ce SUA au cerut vineri cetatenilor sai sa paraseasca teritoriul ucrainean in urmatoarele 24 pana la 48 de ore, din cauza „posibilitatii clare” ca Rusia sa atace Ucraina in timpul Jocurilor Olimpice de iarna, care se desfasoara pana pe 20 februarie la Beijing.

Cu doar cateva ore inainte de convorbirea dintre cei doi lideri, guvernul american a ordonat ca 160 de membri ai Garzii Nationale din Florida (unul dintre corpurile sale militare de rezerva) sa paraseasca Ucraina ca masura de precautie extrema.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

SUA testeaza rachete nucleare Minuteman III, capabile sa atinga Rusia. Moscova a fost notificata

Statele Unite ale Americii vor efectua lansari de testare a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) Minuteman…

2 ore ago

Crimeea devine o capcana mortala pentru fortele Kremlinului. The Economist: „S-400 al Rusiei s-a dovedit ineficient”

Primirea rachetelor balistice americane ATACMS cu o raza de actiune de 300 km inseamna ca…

4 ore ago

Pieleanu, contrazis flagrant de un sondaj IRSOP: Nicusor Dan are mai mult decat dublu fata de Gabriela Firea

Un sondaj IRSOP dat publicitatii luni arata ca Nicusor Dan se afla pe primul loc…

2 ore ago

Incident la Ambasada Israelului din Bucuresti, SRI a intervenit in forta. Un cetatean sirian a incercat sa arunce un cocktail Molotov, apoi a vrut sa se autoincendieze

Incident grav, luni, la sediul Ambasadei Israelului din Bucuresti. Primele informatii, venite pe surse, sustineau…

4 ore ago