Biden anuleaza construirea zidului de la granita cu Mexicul. Reactia presedintelui mexican

externe

Guvernul mexican a salutat miercuri suspendarea de catre noul presedinte american Joe Biden a constructiei zidului de la frontiera Mexicului cu SUA, precum si proiectul lui Biden privind reforma migratiei, informeaza joi AFP.

„Mexicul saluta suspendarea constructiei zidului”, a scris intr-un tweet ministrul mexican al afacerilor externe Marcelo Ebrard.

Acest zid anti-migranti era una dintre principalele promisiuni ale fostului presedinte american Donald Trump, facuta in timpul campaniei sale din 2016.

Ebrard a salutat de asemenea proiectul de reforma in domeniul migratiei al lui Joe Biden, in special „drumul spre dubla cetatenie”. „Dupa cum i-a scris presedintele (mexican) Lopez Obrador in urma cu cativa ani lui Joe Biden, intre timp devenit presedinte, puntile deschid calea spre cooperare si intelegere”, a adaugat el.

Presedintele democrat Joe Biden a semnat miercuri un decret prin care ordona suspendarea construirii zidului de la frontiera de sud a SUA. El va prezenta de asemenea in fata Congresului un proiect de reforma in domeniul migratiei, ce va permite regularizarea situatiei celor circa 700.000 de „dreamers”, acei tineri adulti intrati ilegal in SUA pe cand erau copii.

Un program denumit DACA si menit sa-i protejeze pe acesti „dreamers” de expulzare a fost pus in functiune de guvernul democrat al lui Barack Obama, insa Donald Trump, care a facut din lupta impotriva imigratiei ilegale un jalon al presedintiei sale, l-a anulat din 2017.

Presedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat miercuri ca impartaseste prioritatile fixate de Joe Biden la inceputul mandatului sau, in special cele privind migratia, o problema sensibila pentru Mexic in relatiile sale cu SUA. „Sunt de acord cu cele trei principale abordari ale sale (…) Ele sunt foarte importante: lupta impotriva pandemiei, relansarea economica si migratia”, a spus Obrador cu putin timp inainte de depunerea juramantului de catre presedintele american Joe Biden, caruia i-a urat „un mandat fructuos”.

Lopez Obrador, care a avut o relatie stransa cu Donald Trump, a fost printre ultimii lideri de stat care l-au felicitat pe succesorul lui democrat dupa victoria electorala in noiembrie.

Pentru Mexic, de unde sunt originare 38 de milioane de persoane ce locuiesc in prezent in SUA, problema migratiei este una dintre cele mai importante de pe agenda lui Joe Biden, a continuat seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: