Biden anunta ca nu trimite in Ucraina rachete care pot lovi Rusia

externe

Pesedintele american Joe Biden a declarat ca Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care sa ajunga in Rusia, relateaza Reuters.

Declaratiile liderului Statelor Unite au fost facute pe fondul informatiilor conform carora administratia Biden se pregatea sa trimita sisteme avansate de rachete cu raza lunga de actiune la Kiev, aceasta fiind principala solicitare a ucrainenilor.

Anuntul vine desi in urma cu 3 zile Pentagonul a transmis ca nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse in estul Ucrainei.

El a spus intr-o conferinta de presa ca Departamentul american al Apararii are cunostinta de faptul ca armata ucraineana are nevoie de sisteme de artilerie cu raza lunga de actiune dupa ce Rusia si-a concentrat ofensiva militara in partea de est a Ucrainei si a inceput sa faca progrese acolo.

Fara a preciza totusi daca in final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a spus atunci ca ucrainenii au cerut ”in privat si public” sisteme de lansatoare multiple de rachete, adaugand ca Pentagonul are o ”comunicare constanta cu ei asupra nevoilor lor” privind armamentul.

El a amintit ca, de cand a inceput agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei in februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar si in prezent este in pregatire cel de-al 11-lea.

Kievul a mentionat constant ca Rusia foloseste cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat ca Ucraina are nevoie sa primeasca din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite pana in prezent de SUA armatei ucrainene avand o raza de actiune inferioara acestor lansatoare.

Si pana in prezent, Washingtonul s-a aratat reticent sa transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o raza de actiune de pana la 500 de kilometri, de teama ca Ucraina ar deveni astfel capabila sa efectueze bombardamente adanc in interiorul teritoriului rus si ar putea escalada astfel conflictul.

Insa vineri CNN anuntase, citand responsabili de la Washington, ca presedintele Joe Biden ar fi acceptat in cele din urma ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului sa cuprinda si astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS in versiunea mai usoara, cu o raza de actiune de pana la 300 de kilometri.

Cum insa si acestea ar fi permis optiunea lovirii Rusiei, SUA se pare ca isi pastreaza politica. Este insa posibil ca prin aceasta stire pe surse americanii sa fi testat care este reactia Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: