externe

Biden anunta ce se intampla in anturajul lui Putin: „Unii consilieri au fost arestati, altii au fost concediati”

Presedintele american Joe Biden a anuntat joi ca exista unele indicii ca presedintele rus Vladimir Putin se autoizoleaza tot mai mult si ca i-a pedepsit unii dintre consilierii sai, unii find concediati iar altii arestati.

Intrebat daca presedintele rus este dezinformat de consilierii sai, Biden a raspuns: „Aceasta este o intrebare deschisa. Exista o multime de speculatii, dar se pare ca – nu spun asta cu certitudine – pare sa se autoizoleze si exista unele indicii ca a… concediat sau a pus sub arest la domiciliu pe unii dintre consilierii sai”.

„Dar nu vreau sa insist prea mult pe asta in acest moment, pentru ca nu avem atat de multe dovezi concrete”, a adaugat el.

Biden a mai precizat ca este „sceptic” ca Putin isi va retrage toate fortele din jurul capitalei ucrainene Kiev.

„Pana in prezent nu exista dovezi clare ca isi retrage toate fortele din Kiev”, a spus Biden. „Exista, de asemenea, dovezi ca el isi intareste trupele in zona Donbas”.

Reorientarea efortului de razboi rus asupra Donbas, in estul Ucrainei, unde fortele ruse se vor confrunta cu o armata ucraineana intarita, lasa sa se intrevada un conflict „prelungit”, a avertizat joi un inalt responsabil al Pentagonului, relateaza AFP.

Fortele ruse si-au inceput retragerea de la Cernobal (nord) si au „abandonat” aeroportul militar de la Gostomel, la nord-vest de Kiev, dar „noi continuam sa credem ca este o repozitionare”, a declarat presei acest responsabil sub protectia anonimatului.

„Nu avem absolut niciun indiciu ca acesti soldati s-au intors acasa, ca au fost exclusi definitiv din lupte”, a adaugat el.

„Ceea ce continuam sa credem este ca aceste forte vor fi reechipate si retrimise in Ucraina (…) pentru a continua lupta in conformitate cu ceea ce noi credem ca este obiectivul lor, respectiv Estul”, in special regiunile separatiste Lugansk si Donetk, in Donbas, a spus responsabilul citat.

Insa „ucrainenii cunosc foarte foarte bine teritoriul”, a observat el, reamintind ca au trecut opt ani de cand fortele ucrainene se confrunta cu separatistii pro-rusi in aceasta zona. „Faptul ca ii dau prioritate, ca isi intaresc efectivele si ca investesc mai multa energie nu inseamna ca va fi usor pentru ei”, a avertizat el.

„Asta ar putea lasa sa se intrevada un conflict mai lung, mai prelungit”, a adaugat el.

Bombardamentele fortelor ruse continua, in special la Kiev, Cernigov, Izium, Harkov, Mariupol si Donbas, potrivit acestui responsabil american.

Fortele ruse incearca practic sa invaluie din ambele parti armata ucraineana desfasurata din 2014 de-a lungul unei linii a frontului care trece prin apropiere de Donetk, la sud, si Lugansk, la est, pana la Izium, la nord-vest de Donetk.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

2 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

49 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

3 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

3 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago