Biden anunta noi arme ofensive pentru Ucraina: „Noi sisteme antiaeriene occidentale avansate, mai multa artilerie si munitii. Noi sisteme HIMARS”

externe

Presedintele american Joe Biden a declarat joi ca preturile la carburanti si la alimente sunt ridicate din cauza invaziei Rusiei in Ucraina si a promis ca aceasta din urma va fi ajutata de SUA si de aliatii sai atat timp cat va fi nevoie in razboiul impotriva Rusiei, potrivit agentiilor Reuters, AFP si EFE, citate de Agrepres.

Pretul petrolului ”este ridicat din cauza Rusiei, Rusiei, Rusiei”, a spus Biden la o conferinta de presa la finalul summitului NATO de la Madrid.

El a asigurat ca va incerca in continuare sa convinga statele din Golf sa-si creasca productia de petrol pentru a scadea pretul combustibililor, si va face acest lucru inclusiv in discutiile pe care le va avea in Arabia Saudita cu regele Salman si cu printul mostenitor Mohammed bin Salman in timpul vizitei pe care o va efectua in aceasta tara in iulie.

De asemenea, exista o criza alimentara ”pentru ca Rusia nu permite cerealelor sa iasa din Ucraina”, a mai sustinut liderul de la Casa Alba.

”Vom ramane alaturi de Ucraina si toata Alianta va fi alaturi de Ucraina atat timp cat va fi nevoie pentru ca sa nu fie invinsa de Rusia”, a promis Biden, adaugand ca va anunta curand un nou pachet de ajutor militar american pentru Ucraina, in valoare de 800 de milioane de dolari.

Acest ajutor va include ”noi sisteme antiaeriene occidentale avansate, mai multa artilerie si munitii, radare anti-artilerie, munitii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS pe care deja le-am dat Ucrainei si mai multe baterii HIMARS care vin de asemenea din alte tari”, a detaliat el.

Cat despre evolutia razboiului declansat de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, Biden a spus ca nu stie ”cum sau cand se va termina” acest razboi, dar ”nu se va termina cu o infrangere a Ucrainei”.

La summitul NATO care s-a incheiat Joe Biden a anuntat ca Statele Unite vor stabili in Polonia un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane, in Romania isi va avea baza o brigada americana suplimentara compusa in total din 5.000 de persoane, vor exista de asemenea desfasurari americane suplimentare in statele baltice, doua escadrile suplimentare de avioane de lupta F-35 vor fi dislocate in Regatul Unit si vor fi pozitionate capacitati suplimentare de aparare aeriana in Germania si Italia.

Mai mult despre: ,

Comentarii: