Biden anunta Rusia de la tribuna ONU: „SUA sunt decise sa apere democratia in intreaga lume. Presedintele Putin a lansat amenintari nucleare deschise impotriva Europei”

externe

Presedintele american Joe Biden si-a inceput discursul in fata Adunarii Generale a ONU de la New York vorbind despre invazia presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina, „un razboi declansat de un singur om, ca sa fiu foarte direct”.

„Haideti sa vorbim deschis. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si-a invadat vecinul, a incercat sa stearga de pe harta statul suveran”, a spus Biden, citat de CNN.

„Rusia a incalcat cu nerusinare principiile de baza ale Cartei Natiunilor Unite”, a spus el.

Biden s-a referit la discursul lui Putin, care a anuntat o mobilizare partiala imediata a cetatenilor rusi si a facut o amenintare nucleara abia voalata.

„Presedintele Putin a lansat amenintari nucleare deschise impotriva Europei. Acum, Rusia cheama mai multi soldati sa se alature luptei, iar Kremlinul organizeaza un referendum fictiv pentru a incerca sa anexeze parti din Ucraina – o incalcare extrem de semnificativa a Cartei ONU”, a declarat Biden.

„Aceasta lume ar trebui sa vada aceste acte scandaloase drept ceea ce sunt”, a adaugat el.

„Nimeni nu a amenintat Rusia si nimeni in afara de Rusia nu si-a dorit un conflict”, a subliniat Biden.

„SUA sunt decise sa apere democratia in intreaga lume”, a mai spus presedintele SUA.

Biden a aruncat direct vina pentru criza alimentara mondiala pe Rusia, acuzand aceasta tara ca „pompeaza minciuni” cu privire la sanctiunile occidentale pe fondul razboiului sau din Ucraina.

„Rusia … pompeaza minciuni, incercand sa arunce vina pentru criza – criza alimentara – pe sanctiunile impuse de multi din lume pentru agresiunea impotriva Ucrainei. Asa ca permiteti-mi sa fiu perfect clar in legatura cu ceva: sanctiunile noastre permit in mod explicit, permit in mod explicit, Rusiei capacitatea de a exporta alimente si ingrasaminte. Nu exista nicio limitare”, a declarat el la Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

„Razboiul Rusiei este cel care agraveaza insecuritatea alimentara si numai Rusia poate pune capat acestui razboi”, a adaugat Biden.

Biden a laudat ONU pentru ca a ajutat la medierea unui acord de export de cereale cu Ucraina si Rusia si a incurajat extinderea acestuia.

Biden a declarat ca nu mai putin de 193 de milioane de persoane din intreaga lume se confrunta cu o insecuritate alimentara acuta, „un salt de 40 de milioane intr-un an”.

El a anuntat, de asemenea, un sprijin american de 2,9 miliarde de dolari pentru asistenta umanitara si alimentara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: