externe

„Biden este corupt”. Scandal in Estonia, ministrul de Interne a fost nevoit sa demisioneze dupa aceste acuzatii

Ministrul eston de interne, Mart Helme, si-a anuntat luni demisia dupa ce in ziua precedenta el si fiul sau Martin Helme, care este ministru de finante, au spus ca Joe Biden este un politician ”corupt” care devine presedinte al SUA in urma unor alegeri ”fraudate”, declaratii catalogate de seful statului, Kersti Kaljulaid, drept ”un atac impotriva democratiei si securitatii Estoniei”, relateaza agentiile DPA si EFE, citate de Agerpres.

Vorbind duminica la o emisiune radiofonica, Mart Helme, membru al formatiunii de extrema dreapta Partidul Popular Conservator al Estoniei (EKRE), a sustinut ca Joe Biden a obtinut victoria la alegerile prezidentiale americane cu ajutorul serviciilor secrete si l-a catalogat pe acesta si pe fiul lui, Hunter Biden, ca fiind ”personaje corupte”. El a reluat astfel acuzatiile presedintelui Donald Trump despre aceste alegeri si dezvaluirile legate de afaceri in care a fost implicat Hunter Biden in Ucraina si a caror investigare de catre un procuror ucrainean ar fi fost oprite in urma interventiilor lui Joe Biden pe vremea cand acesta era vicepresedinte al SUA.

La randul sau, Martin Helme, fiul lui Mart Helme si de asemenea ministru de finante si presedinte al partidului EKRE, a spus la aceeasi emisiune ca in urma alegerilor ”fraudate” din SUA ”nu mai are sens sa vorbim despre democratie sau stat de drept” in SUA.

La scurt timp dupa aceste declaratii, presedintele eston Kersti Kaljulaid a catalogat afirmatiile celor doi drept ”un atac impotriva democratiei si securitatii Estoniei”, tara baltica membra a UE si NATO si aflata la granita cu Rusia. ”Cuvintele unui politician au greutate, iar astazi doi ministri ai Republicii Estonia au decis sa foloseasca greutatea cuvintelor lor pentru a-l ataca pe principalul nostru aliat”, a mai transmis seful statului eston.

Si premierul conservator eston Juri Ratas a descris comentariile facute la acea emisiune radiofonica drept absurde si inadecvate.

In urma tensiunilor aparute in interiorul coalitiei guvernamentale dupa acele declaratii, ministrul Mart Helme a anuntat luni ca paraseste executivul pentru a salva coalitia de guvernare, dar a insistat ca in opinia sa nu a facut nimic de natura sa aduca prejudicii tarii sale si doar a repetat ceea ce deja a spus ”presa libera” din SUA.

”Dupa minciunile si calomniile presei estone, am decis aseara sa demisionez. M-am saturat. Ieri nu am spus nimic ce ar putea pune in pericol securitatea Estoniei. Nu am spus nimic ce sa nu fi fost deja spus de presa din SUA, de presa libera din SUA”, a explicat Helme la o conferinta de presa.

”Nu vor putea sa ma faca sa tac, nimeni nu ma poate face sa tac. Nici prim-ministrul, nici presedintele si nici ziaristii nu ma vor putea face sa tac”, a adaugat el. Odata cu parasirea guvernului, Mart Helme isi va prelua din nou mandatul de parlamentar. In Estonia membrii executivului nu pot cumula si functia de parlamentar.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

5 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

8 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

8 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

8 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

8 ore ago