externe

Biden, la Kiev: „Razboiul de cucerire al lui Putin esueaza. Dovezile sunt chiar aici, in aceasta sala. Stam aici impreuna” – Video

Presedintele american Joe Biden a declarat luni, de la Kiev, ca la un an de la invadarea Ucrainei, „razboiul de cucerire al lui Putin esueaza”, informeaza CNN.

„Putin a crezut ca Ucraina este slaba si ca Occidentul este divizat”, a declarat Biden, stand alaturi de presedintele ucrainean Volodomir Zelenski. „El a crezut ca poate rezista mai mult decat noi. Nu cred ca se gandeste la asta acum”.

„S-a inselat pur si simplu”, a spus Biden despre Putin. „Un an mai tarziu, dovezile sunt chiar aici, in aceasta sala. Stam aici impreuna”.

Vizita lui Biden in Ucraina, prima sa vizita de la invazie, este un moment extrem de simbolic, menit sa demonstreze sprijinul american de durata pentru tara si poporul ucrainean.

In discursul sau, Biden si-a amintit cum el si Zelenski au vorbit la telefon in timp ce „avioanele rusesti erau in aer si tancurile treceau granita voastra”.

„Mi-ati spus ca se auzeau explozii pe fundal”, a spus Biden. „Nu voi uita niciodata asta”.

„Lumea era pe cale sa se schimbe”, a spus el, amintindu-si ce i-a cerut Zelenski sa faca in acea convorbire telefonica: „Adunati liderii lumii. Cereti-le sa sustina Ucraina”.

„Ati spus ca nu stiti cand vom putea vorbi din nou. In acea noapte intunecata de acum un an, lumea se pregatea literalmente in acel moment pentru caderea Kievului”, a spus Biden. „Poate chiar sfarsitul Ucrainei”.

„Un an mai tarziu, Kievul este in picioare. Si Ucraina ramane in picioare. Democratia ramane in picioare”, a declarat el. „Americanii sunt alaturi de voi si lumea este alaturi de voi”.

Biden a anuntat si alocarea unui nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina si a promis un nou pachet de sanctiuni antirusesti pana la sfarsitul saptamanii.

Pachetul de ajutor va include munitie si sisteme antitanc, inclusiv sisteme Javelin, precum si obuziere si radare. Zelenski a precizat, de asemenea, ca a discutat cu omologul sau american despre furnizarea de arme cu raza lunga de actiune.

Pe 20 februarie, Ucraina sarbatoreste Ziua celor o suta de eroi, care a fost instituita pentru a comemora victimele loviturii de stat din 2014 de la Kiev.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Reactia garzilor de corp dupa ce premierul Slovaciei a fost impuscat. Aliatii lui Robert Fico lanseaza atacuri dure la adresa jurnalistilor si a opozitiei – Video

Publicatia Pravda din Slovacia a dat publicitatii imagini cu momentul in care garzile de corp…

21 de minute ago

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

10 minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

O oră ago

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el fiind…

O oră ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

2 ore ago

Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si…

O oră ago