externe

Biden, mesaj dur catre Moscova, o acuza de „barbarie” dupa atacurile asupra Kievului. Moscova se lauda iar ca a folosit „arme de inalta precizie”

Presedintele american Joe Biden a considerat duminica, in Germania, ca noile bombardamente asupra unui cartier al capitalei ucrainene Kiev, langa o fabrica de arme deja lovita in ultimele saptamani, inseamna „inca o barbarie”, informeaza France Presse si Reuters, citate de Agerpres.

„Este inca o barbarie a lor”, a spus el, referindu-se la rusi, in timp ce participa pana marti la summitul G7, grupul celor sapte bogate democratii, la Elmau, in Alpii bavarezi (sud-estul Germaniei).

Ministerul Apararii rus a anuntat, duminica, ca a folosit arme de inalta precizie pentru a lovi centre de antrenament ale armatei ucrainene in trei regiuni, Cernihiv, Jitomir si Lviv, din Ucraina, au informat agentiile de presa ruse, citate de Reuters si France Presse.

Citeste si: Rachetele Rusiei au ranit grav un cetatean rus la Kiev: „Este oribil, rusii trag in rusi”

Ministerul a precizat ca a lovit trei centre de antrenament militar in nordul si vestul Ucrainei, inclusiv unul situat in apropiere de granita cu Polonia, cu cateva zile inaintea unui summit al NATO din care face parte Varsovia.

Duminica mai devreme, Ucraina a anuntat ca rachete rusesti au lovit capitala ucraineana Kiev.

„Fortele armate ale Federatiei Ruse au efectuat o lovitura masiva asupra teritoriului centrelor de antrenament ale fortelor terestre, trupelor de asalt aerian din cadrul fortelor armate ale Ucrainei cu arme de inalta precizie si rachete (de croaziera) Kalibr”, a declarat duminica jurnalistilor reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apararii, general-locotenent Igor Konasenkov, citat de agentia oficiala de presa TASS.

Printre tintele vizate se numara un centru de pregatire militara al fortelor ucrainene in districtul Starici din regiunea Lviv, la aproximativ treizeci de kilometri de granita poloneza.

Celelalte doua centre de antrenament ucrainene vizate se afla in regiunea Jitomir (centru-vest) si in regiunea Cernihiv (nord).

Purtatorul de cuvant al ministerului rus nu a precizat de unde si cand au fost lansate aceste rachete, dar Ucraina a anuntat sambata ca Rusia a efectuat lovituri din Belarus, cu care are granita la nord. Moscova nu a comentat acest lucru.

Dupa lovituri, mai multe brigazi ucrainene „si-au pierdut complet capacitatile de lupta” si „planurile de a le desfasura in zonele de lupta au fost dejucate”, a spus Konasenkov.

Odata cu aceste bombardamente, Rusia reaminteste inca o data ca este capabila sa loveasca in orice punct al teritoriului ucrainean, chiar daca majoritatea operatiunilor au loc acum in estul si sudul acestei tari, noteaza AFP.

Autoritatile ucrainene au anuntat de asemenea lovituri rusesti asupra capitalei Kiev duminica dimineata, dar Konasenkov nu a mentionat acest lucru.

La randul sau, guvernatorul regional ucrainean Oleksandr Skiciko a anuntat duminica pe aplicatia de mesagerie Telegram ca au fost auzite explozii in orasul Cerkasi din centrul Ucrainei.

El nu a dat mai multe detalii. Cerkasi a fost in mare parte neatins de bombardamente de cand Rusia a invadat Ucraina in februarie, noteaza Reuters.

Aceste lovituri rusesti au loc in timp ce s-a deschis summitul G7 duminica in Germania si o reuniune a NATO urmeaza sa inceapa marti in Spania.

Ofensiva rusa in Ucraina, care a inceput la sfarsitul lunii februarie, a tensionat puternic relatiile dintre Moscova si tarile occidentale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un barbat din Olanda a murit dupa ce s-a luptat cu virusul COVID timp de 613 zile

Dupa un numar record de 613 zile de cand a fost infectat cu o varianta…

6 minute ago

Vremea ramane rece in acest weekend. Ploi, atmosfera inchisa si un soare timid, in toata tara

Avem o dimineata rece in multe zone iar temperaturile, in continuare scazute, cresc usor peste…

9 minute ago

Armata americana a organizat primul duel aerian intre un avion condus de un pilot uman si unul dirijat de inteligenta artificiala

Armata americana a realizat primul duel aerian din istorie intre un pilot uman si un…

21 de minute ago

Sfidand sanctiunile internationale, Coreea de Nord a testat un focos „de foarte mari dimensiuni”, conceput pentru rachetele strategice

Coreea de Nord a testat un focos "de foarte mari dimensiuni" conceput pentru o racheta…

36 de minute ago

George Copos vrea sa reabiliteze telecabina si restaurantul de pe Tampa. Proiect de 11 milioane de euro

Dupa ani buni de asteptare, in care unul dintre simbolurile Brasovului parea sa fie parasit…

48 de minute ago

Inca o lovitura aeriana impotriva unei baze militare pro-iraniene din Irak. Nici Israelul si nici SUA nu confirma atacul

Un nou „bombardament" a facut victime in cursul noptii de vineri spre sambata la o…

O oră ago