Biden, mesaj hotarat adresat Chinei: „Trupele americane vor apara Taiwanul daca insula este invadata de China”

externe

Presedintele american, Joe Biden, a afirmat ca trupele americane vor apara Taiwanul daca insula este invadata de China, o declaratie care ar urma sa provoace din nou furia Beijingului, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Intrebat daca „americanii ar apara Taiwanul in cazul unei invazii chineze”, liderul american a raspuns la CBS: „Da, daca ar avea loc un atac fara precedent”.

Solicitat de AFP, un purtator de cuvant al Casei Albe a afirmat, totusi, duminica seara ca politica Statelor Unite cu privire la Taiwan „nu s-a schimbat”.

China considera ca Taiwanul, cu o populatie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care inca nu a reusit sa o uneasca cu restul teritoriului sau de la sfarsitul razboiului civil chinez (1949).

In sapte decenii, armata comunista nu a reusit niciodata sa cucereasca insula, care a ramas sub controlul Republicii Chineze – regimul care a condus candva China continentala si in prezent conduce doar Taiwanul.

In interviul sau, presedintele Statelor Unite a mai subliniat ca nu este pe cale „sa incurajeze” insula sa-si declare independenta oficiala. „Este decizia lor”, a declarat el.

Joe Biden a enervat deja Beijingul afirmand la sfarsitul lui mai ca Statele Unite vor interveni militar pentru a sprijini Taiwanul in cazul unei invazii a Chinei comuniste. Ulterior, el a facut un pas inapoi, afirmandu-si atasamentul fata de „ambiguitatea strategica”.

Acest concept deliberat neclar, care guverneaza politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii, consta pentru SUA in a urma principiul „unei singure Chine”, fara a recunoaste oficial Taiwanul, sustinand in acelasi timp militar insula fara a mentiona daca vor interveni sau nu militar pentru a o apara in caz de invazie. Ceea ce a facut posibila mentinerea unei anumite stabilitati in regiune pana in prezent.

Pe de alta parte, Washingtonul aplica o „politica a unei singure Chine”: Statele Unite recunosc oficial un singur guvern chinez, cel de la Beijing.

Dar, in acelasi timp, se abtin sa aprobe pozitia Beijingului conform careia Taiwanul este o parte inalienabila a singurei Chine care va fi reunita intr-o zi. Statele Unite considera ca depinde de Beijing si Taipei sa gaseasca o solutie, dar se opun oricarei utilizari a fortei pentru a schimba statu quo-ul.

„Suntem de acord cu ceea ce am semnat cu mult timp in urma”, a spus Joe Biden in cursul interviului sau.

Afirmatii presedintelui Biden intervin, insa, vin dupa o apropiere semnificativa intre Statele Unite si Taiwan, intr-un moment in care relatiile dintre Beijing si Washington sunt la cel mai scazut nivel din ultimele decenii.

Miercuri, un proiect de lege care prevede primul ajutor militar direct al SUA pentru Taiwan a depasit o etapa-cheie in Congresul american. Cu cateva zile mai devreme, Washingtonul a anuntat vanzarea de arme in valoare de 1,1 miliarde de dolari catre Taipei.

La inceputul lunii august, o vizita in Taiwan a a presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a infuriat Beijingul. China a lansat ulterior cele mai importante manevre militare din istoria sa in jurul insulei, reaminteste AFP.

Comentarii: