Biden promite consecinte pentru Arabia Saudita dupa ce OPEC+ a redus productia de petrol, o decizie care ajuta Rusia

externe

Presedintele Joe Biden a declarat ca ”vor exista consecinte” in ceea ce priveste relatiile dintre SUA si Arabia Saudita, dupa ce OPEC+ a anuntat saptamana trecuta ca va reduce productia de petrol, in ciuda obiectiilor SUA, potrivit agentiei Reuters.

Anuntul presedintelui SUA a venit la o zi dupa ce puternicul senator democrat Bob Menendez, presedintele Comisiei pentru Relatii Externe din Senat, a declarat ca Guvernul trebuie sa inghete imediat cooperarea cu Arabia Saudita, inclusiv vanzarile de arme.

Secretarul de presa al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat ca va fi efectuata o revizuire a politicii, dar nu a oferit niciun termen de actiune sau informatii despre cine va conduce reevaluarea.

Ministrul saudit de externe, printul Faisal bin Farhan, a declarat ca decizia OPEC+ a fost pur economica si a fost luata in unanimitate de statele membre. ”Membrii OPEC+ au actionat in mod responsabil si au luat decizia adecvata”, a declarat printul Faisal pentru postul de televiziune Al Arabiya, preluat de Reuters.

OPEC+, grupul de producatori de petrol format din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) plus aliatii, inclusiv Rusia, a anuntat noua tinta de productie dupa saptamani de lobby din partea oficialilor americani impotriva unei astfel de masuri.

Statele Unite au acuzat Arabia Saudita ca se inclina in fata Rusiei, care se opune plafonarii occidentale a pretului petrolului rusesc ca raspuns la invazia Rusiei in Ucraina.

Oficialii americani au incercat sa il convinga pe cel mai mare partener arab al sau sa renunte la ideea unei reduceri a productiei, dar conducatorul de factor al Arabiei Saudite, printul mostenitor Mohammed bin Salman, nu s-a lasat convins.

Bin Salman si Joe Biden avusesera un conflict in timpul vizitei lui Biden la Jeddah, in iulie, din cauza mortii in 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post.

CU OCHII PE IRAN

Serviciile secrete americane sustin ca printul mostenitor a aprobat o operatiunea de capturare si de ucidere a lui Khashoggi, o voce critica la adresa regatului, care a fost ucis de agenti sauditi in consulatul din Istanbul.

John Kirby, purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, a declarat ca Joe Biden va colabora cu Congresul ”pentru a se gandi la cum ar trebui sa arate aceasta relatie in viitor”.

”Si cred ca va fi dispus sa inceapa sa poarte aceste conversatii imediat. Nu cred ca este ceva ce va trebui sa astepte sau ar trebui sa astepte, sincer, mult mai mult”, a adaugat John Kirby.

Printul Faisal a declarat ca cooperarea militara dintre Statele Unite si Arabia Saudita serveste intereselor ambelor tari.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: