externe

Biden si-a radicalizat brusc discursul la adresa Rusiei: „Daca Putin face aceasta alegere, Rusia o va plati foarte scump. Daca un grup de unitati ruse, indiferent care ar fi el, traverseaza frontiera Ucrainei, este o invazie”

Joe Biden a dat asigurari joi ca orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerata o „invazie”, dupa ce a provocat indignarea Kievului evocand miercuri posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei in Ucraina, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Afirmand ca a fost „foarte clar” cu presedintele rus Vladimir Putin, presedintele american a declarat: „Daca un grup de unitati ruse, indiferent care ar fi el, traverseaza frontiera Ucrainei, este o invazie”.

„Asta ar duce la un raspuns economic sever si coordonat despre care am discutat in detaliu cu aliatii nostri”, a adaugat el, adresandu-se presei dupa o reuniune consacrata proiectelor de infrastructuri.

„Nu trebuie sa existe nicio indoiala: daca Putin face aceasta alegere, Rusia o va plati foarte scump”, a subliniat presedintele democrat.

„Nu este singurul scenariu pentru care trebuie sa ne pregatim. Rusia are o lunga experienta de masuri de agresiune care nu reprezinta o actiune militara deschisa”, a precizat el, evocand posibile „actiuni derulate de soldati rusi care nu poarta uniforma rusa” sau „atacuri cibernetice”.

„Trebuie sa fim pregatiti sa raspundem si acestui lucru de o maniera unita si determinata”, a mai spus el.

Joe Biden a provocat o controversa miercuri evocand posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei in Ucraina.

„Vrem sa le reamintim marilor puteri ca nu exista incursiuni minore si tari mici”, a replicat joi presedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

Intre timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a luat apararea joi presedintelui american, afirmand ca acel comentariu privind „o incursiune minora” nu reprezinta o unda verde pentru o potentiala invazie rusa a Ucrainei.

„Nu, deloc”, a raspuns Stoltenberg, la CNN, unei intrebari in acest sens, relateaza Reuters.

Stoltenberg a mai declarat la CNN ca aliatii isi intensifica sprijinul pentru Ucraina, analizand posibile sanctiuni legate de Rusia si „luand in considerare o crestere a desfasurarilor de trupe NATO in partea de est a Aliantei.”

El a adaugat ca Rusia a fost invitata la o serie de intalniri pentru identificarea unei solutii politice.

Rusia a prezentat SUA si NATO o lista de cereri in domeniul securitatii in privinta carora nu s-au inregistrat progrese la convorbirile de saptamana trecuta.

Oficialii rusi neaga ca Rusia ar avea intentia de a invada Ucraina, dar Kremlinul a comasat aproape 100.000 de militari in apropierea frontierelor Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cel mai mare producator german de arme, Rheinmetall, promite sa trimita Ucrainei „sute de mii” de obuze in acest an

Producatorul german de armament Rheinmetall va furniza Ucrainei „sute de mii” de obuze in 2024,…

17 minute ago

Furtuna cu grindina in judetul Prahova, stratul de gheata a depasit zece centimetri, iar masinile au fost luate de ape – VIDEO

Prima zi de Paste s-a incheiat cu ploi torentiale si furtuni in mai multe zone…

47 de minute ago

Armata israeliana a cerut localnicilor palestinieni sa evacueze cartierele din Rafah, pentru ca va declansa ofensiva impotriva Hamas

Fortele armate israeliene (IDF) au lansat in cursul diminetii fluturasi in estul Rafah, au trimis…

O oră ago

O femeie de 41 de ani din Italia a murit dupa ce a cazut de la peste 40 de metri inaltime, dintr-o tiroliana

  O femeie in varsta de 41 de ani a murit la Bema (Sondrio), in…

O oră ago

Un tanar a fost gasit batut in cuie pe un gard, in urma unui „atac sinistru” petrecut in Irlanda de Nord

Un barbat a fost transportat la spital in urma unei agresiuni grave petrecute duminica intr-o…

2 ore ago

Elvetia il invita pe papa Francisc la viitorul summit mondial dedicat incheierii razboiului din Ucraina

Elvetia l-a invitat pe Papa Francisc sa participe la viitorul summit global pentru pace dedicat…

2 ore ago