Biden si Xi se pregatesc sa se intalneasca inaintea summitului G20, umbrit de razboiul din Ucraina

externe

Liderul chinez Xi Jinping a sosit luni pe insula indoneziana Bali pentru o intalnire mult asteptata cu presedintele american Joe Biden, inaintea summitului G20, informeaza Reuters.

Cei doi lideri sunt asteptati sa discute despre Taiwan, Ucraina si ambitiile nucleare ale Coreei de Nord, chestiuni care vor plane si asupra G20 care se deschide marti fara prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, care va fi reprezentat de ministrul de externe Serghei Lavrov.

In ajunul intalnirii de luni cu Xi, Biden le-a spus liderilor asiatici din Cambodgia ca liniile de comunicare ale SUA cu China vor ramane deschise pentru a preveni conflictele.

Relatiile dintre cele doua puteri se afla la cel mai scazut nivel din ultimele decenii, fiind afectate de tensiunile tot mai mari din ultimii ani cu privire la o serie de probleme, de la Hong Kong si Taiwan pana la Marea Chinei de Sud, practicile comerciale si restrictiile americane asupra tehnologiei chineze.

Dar oficialii americani au spus ca in ultimele doua luni au fost facute eforturi sustinute atat din partea Beijingului, cat si a Washingtonului pentru a repara legaturile. „Suntem multumiti de seriozitatea pe care ambele parti au demonstrat-o in acest proces”, a spus un oficial al administratiei Biden.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat reporterilor ca intalnirea „intentioneaza sa stabilizeze relatia dintre Statele Unite si China si sa creeze o atmosfera mai sigura pentru afacerile americane”.

Ea a spus ca Biden a fost clar cu China cu privire la preocuparile de securitate nationala, la restrictiile asupra tehnologiilor sensibile din SUA si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la fiabilitatea lanturilor de aprovizionare din China pentru marfuri precum mineralele.

Biden si Xi, care au avut cinci apeluri telefonice sau video de cand Biden a devenit presedinte in ianuarie 2021, s-au intalnit ultima data in persoana in timpul administratiei Obama, cand Biden era vicepresedinte.

Intalnirea fata in fata de luni va avea loc la The Mulia, un hotel de lux aflat pe plaja, in golful Nusa Dua din Bali. Este putin probabil sa produca o declaratie comuna, a spus Casa Alba.
Ambii lideri vor participa marti la deschiderea summitului G20.
Presedintele indonezian Joko Widodo, gazda summitului, a spus ca spera ca intalnirea ar putea „produce parteneriate concrete care pot ajuta la redresarea economica a lumii”.
Cu toate acestea, unul dintre principalele subiecte la G20 va fi razboiul Rusiei in Ucraina, iar Biden va apara natiunea europeana, au declarat oficialii americani saptamana trecuta.
Xi si Putin au devenit din ce in ce mai apropiati in ultimii ani, fiind legati de neincrederea lor comuna in Occident si si-au reafirmat parteneriatul cu doar cateva zile inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina. Dar China a avut grija sa nu ofere niciun sprijin material direct care ar putea declansa sanctiuni occidentale impotriva sa.
Lavrov a declarat duminica ca Occidentul „militarizeaza” Asia de Sud-Est in incercarea de a limita interesele ruse si chineze, creand terenul pentru mai multe confruntari cu liderii occidentali la G20.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat ca se va adresa marti la reuniunea G20 prin videolink.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se asteapta sa se intalneasca cu Lavrov la summit, a declarat un purtator de cuvant al lui Downing Street. De asemenea, probabil ca va avea o intalnire bilaterala cu Biden.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: