Biden trece la actiune: SUA ia masuri impotriva israelienilor extremisti care s-au dedat la violente in Cisiordania impotriva civililor palestinieni

externe

lovituri, SUA, Marea Britanie, rebeli houthi, Yemen, succes, Joe Biden

Administratia Biden a informat Israelul ca Washingtonul va impune in urmatoarele saptamani interdictii de viza pentru colonistii extremisti israelieni implicati in acte de violenta impotriva civililor palestinieni in Cisiordania ocupata, a declarat un inalt oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken, in cadrul intalnirii sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si cu cabinetul sau de razboi, i-a informat ca Statele Unite vor lua propriile masuri impotriva unui numar nedeclarat de persoane.

Cisiordania, unul dintre teritoriile palestiniene, a cunoscut o crestere a violentei in ultimele luni, pe fondul extinderii coloniilor evreiesti si a unui impas de aproape zece ani in procesul de pacificare sustinut de SUA.

Violentele, care au atins anul acesta un nivel record in ultimii 15 ani, au crescut si mai mult dupa ce Israelul a intrat intr-un nou razboi in enclava separata Gaza, ca raspuns la faptul ca gruparea militanta palestiniana Hamas a declansat cea mai sangeroasa zi din istoria Israelului, la 7 octombrie.

Solicitat sa raspunda, purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat ca nu are niciun comentariu pe aceasta tema, dar a precizat ca Israelul condamna cu fermitate orice justitiarism sau huliganism sau incercari ale indivizilor de a-si face singuri dreptate.

Statele Unite si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la cresterea violentei in Cisiordania, spunand ca aceasta trebuie sa inceteze. Presedintele american Joe Biden, intr-un articol de opinie din 18 noiembrie din Washington Post, a amenintat ca va lua masuri impotriva faptasilor.

„Am fost categoric cu liderii Israelului ca violentele extremiste impotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie sa inceteze si ca cei care comit aceste violente trebuie sa fie trasi la raspundere. Statele Unite sunt pregatite sa ia propriile noastre masuri, inclusiv sa emita interdictii de viza impotriva extremistilor care ataca civili in Cisiordania”, a scris Biden.

Oficialul Departamentului de Stat, care a vorbit sub protectia anonimatului, a declarat ca Washingtonul doreste ca Israelul sa ii urmareasca penal pe faptasi, dar ca nu a vazut inca un astfel de pas. Interdictiile ar putea veni in urmatoarele cateva saptamani, a spus oficialul.

Atacurile zilnice ale colonistilor s-au mai mult decat dublat, arata cifrele ONU, de cand Hamas, care controleaza enclava de coasta Gaza, situata la sud-vest de Israel, a ucis 1.200 de israelieni si a luat ostatici aproximativ 240. De atunci, Israelul a bombardat si a invadat Gaza, omorand peste 15.000 de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: