externe

Biden vrea sa inchida inchisoarea din Guantanamo. 780 de persoane erau detinute la Guantanamo la apogeul activitatii sale

Presedintele Joe Biden doreste sa inchida inchisoarea din Guantanamo inaintea incheierii mandatului sau, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jen Psaki, transmite AFP, citata de Agerpres.

Actualul presedinte democrat preia astfel o promisiune de campanie a lui Barack Obama, pe care acesta nu a reusit sa o indeplineasca din lipsa unui compromis cu Congresul.

Intrebata in cadrul conferintei de presa zilnice despre o posibila inchidere a inchisorii din Guantanamo in timpul mandatului lui Joe Biden, purtatoarea de cuvant a Casei Albe a raspuns: „Cu siguranta este scopul si intentia noastra”.

„Prin urmare, am inceput un proces impreuna cu Consiliul National de Securitate (…) pentru a colabora cu diferitele agentii federale si pentru a evalua situatia actuala (…) pe care am mostenit-o de la executivul anterior”, a adaugat Jen Psaki.

In timpul campaniei prezidentiale din 2016, Donald Trump si-a aratat disponibilitatea de a mentine deschisa inchisoarea Guantanamo pentru „a o umple cu baieti rai”, pozitie pe care si-a mentinut-o in timpul mandatului.

Inchisoarea militara gazduieste detinuti care au legatura cu „razboiul impotriva terorismului”. Printre acestia se afla pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, autoproclamat creier al atacurilor din 11 septembrie 2001. In prezent gazduieste aproximativ 40 de detinuti, dintre care 26 sunt considerati prea periculosi pentru a fi eliberati. Procedurile legale continua din cauza complexitatii cazurilor lor.

Primii douazeci de detinuti au ajuns pe 11 ianuarie 2002, la cateva saptamani dupa atentatele din 11 septembrie 2001. La apogeul activitatii sale, 780 de persoane erau detinute la Guantanamo pentru presupuse legaturi cu Al-Qaida si cu talibanii.

Sute de detinuti au fost eliberati, repatriati sau trimisi in terte tari.

Centrul de detentie se afla in cadrul Bazei navale americane din golful Guantanamo, in Cuba. Aceasta enclava de 117 km2 (incluzand doar 49 km2 de pamant) a fost cedata SUA de Cuba in 1903, in semn de multumire pentru ajutorul acordat in razboiul impotriva spaniolilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

O oră ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

O oră ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

4 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

O oră ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

2 ore ago