Bilant de la Bruxelles dupa prima luna de mandat a premierului Dancila: „Slabirea justitiei, prioritatea zero”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan face un bilant critic al primei luni de mandat a premierului Viorica Dancila. El arata ca Dancila a fost preocupata, in primul rand, de controlul justitiei.

„Se implineste o luna de la investirea in functie a Guvernului Dancila, timp suficient sa ne convingem ca adevarata prioritate de guvernare este preluarea cat mai rapida a controlului justitiei pentru a o slabi si amagirea populatiei cu cresteri salariale si alte masuri care, in realitate, nu se resimt in buzunarele oamenilor.

Prioritatea Guvernului Dancila trebuia sa fie aceea de a prezenta urgent solutii fiscal-bugetare reale pentru problemele economice cu care se confrunta Romania din cauza politicilor heirupiste aplicate de precedentele doua guverne PSD – ALDE: spre exemplu, inflatia-record a ultimilor 5 ani, din cauza careia oamenii isi permit sa cumpere mai putine lucruri astazi decat cumparau acum un an, indicele ROBOR care atins tot un nivel-record al ultimilor 3 ani si prin care se determina rata dobanzii la creditele imobiliare, astfel ca romanii platesc credite mai scumpe astazi decat atunci cand au venit la putere PSD si ALDE, cresterea datoriilor externe ale Romaniei cu 1,04 miliarde de euro, plus un deficit de cont curent care aproape s-a dublat in 2017 fata de 2016, ajungand la 6,46 de miliarde de euro.

O alta prioritate a Guvernului trebuia sa fie pregatirea Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, o oportunitate fara precedent pentru tara noastra de a se afirma pe plan extern, dar, in acelasi timp, si o obligatie care ne revine din statutul de membru al Uniunii.

In schimb, ce am vazut ca a facut in aceasta prima luna Guvernul Dancila? Chiar imediat dupa investirea noului Guvern, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a mers la Strasbourg unde s-a plimbat o saptamana intreaga incercand sa convinga oficialii europeni ca masurile propuse de PSD si ALDE care urmaresc sa slabeasca justitia din Romania sunt bune si ca sutele de mii de romani din strada gresesc. Nu a reusit, cum era si de asteptat. In aceeasi saptamana, pe 7 februarie, la dezbaterea Parlamentului European privind situatia justitiei din Romania, toti europarlamentarii PSD si ALDE au aparat masurile prin care actuala coalitie de guvernare vrea sa slabeasca justitia.

Apoi, prim-ministrul Viorica Dancila s-a evidentiat, inca o data, ca aparator al coruptilor si in data de 12 februarie, cand a declarat ca nu-l va demite pe consilierul sau economic Darius Valcov, condamnat la 8 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie. A continuat sa-si apere consilierul condamnat inclusiv la conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din 21 februarie, cand a fost intrebata de presa internationala de ce il pastreaza in functie, punand astfel Romania intr-o pozitie jenanta in fata intregii lumi. Planul actualului Guvern de a pune mana pe justitie a continuat cu cererea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a-l revoca pe procurorul-sef a DNA, Laura-Codruta Kovesi, in baza unui raport despre care Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei in Romania, a spus, ulterior, ca nu reprezinta motiv pentru a o demite pe sefa DNA. Cu toate acestea, prim-ministrul Viorica Dancila a aparat public raportul subalternului sau afirmand ca este bine argumentat.

Asadar, avand in vedere toate actiunile de mai sus intreprinse in mai putin de o luna de la investire, nu mai este niciun secret ca ‘programul de guvernare’ al actualului Guvern este acela de a-si apara coruptii si de a pune mana pe justitie. Acest lucru il stiu si partenerii europeni dupa cum o dovedesc actiunile lor din ultima luna: scrisoarea comuna de la sfarsitul lunii ianuarie a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si a prim-vicepresedintelui pentru stat de drept al Comisiei, Frans Timmermans, in care avertizeaza Guvernul Romaniei despre pericolul ca actiunile sale sa duca la un regres al reformelor din justitie, invitatia adresata presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, de a veni la Bruxelles pentru a discuta despre situatia din tara noastra, dezbaterea privind amenintarile la adresa statului de drept din Romania organizata de Parlamentul European in 7 februarie, precum si vizita de urgenta pe care prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o face astazi la Bucuresti pentru a vorbi tot despre modificarile la legile justitiei pe care Guvernul PSD – ALDE vrea sa le faca…”, afirma Muresan intr-un comunicat de presa remis redactiei aktual24.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: