Bilant la Bruxelles dupa 10 luni de guvernare PSD-ALDE, 21 de masuri dezastruoase: „Este clar: avem nevoie de o noua majoritate parlamentara care sa prezinte un guvern fara Dragnea, Tariceanu si Tudose”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan, negociator-sef al Parlamentului European privind bugetul UE pe 2018, a realizat un bilant relevant privind modul in care Romania a fost guvernata in ultimele 10 luni. 

E; prezinta 21 de masuri/actiuni ale Guvernului PSD-ALDE care au impact prifund begativ asupra dezvoltarii Romaniei.

„Am facut bilantul celor 10 luni ale Guvernarii PSD – ALDE, iar concluzia este ca actualul Executiv este repetent la economie. Iata, pe scurt, falimentul Guvernarii PSD – ALDE in 21 de puncte:

1. Cresterea pretului la benzina si motorina prin adaugarea unei supraaccize de 32 de bani la litru, crestere care produce un efect in lant de scumpire a tuturor bunurilor.
2. Scumpirea creditelor imobiliare si a celorlalte credite cu dobanda variabila din cauza cresterii indicelui ROBOR provocata de inflatia tot mai mare.
3. Taierea investitiilor de la buget cu 30%, ceea ce inseamna o infrastructura mai saraca si o economie necompetitiva, adica mai putine locuri de munca si mai prost platite.
4. Scaderea investitiilor straine directe cu 20%, in jur de 500 de milioane de euro, comparativ cu anul 2016.
5. Dublarea deficitului bugetar in primele 9 luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 6,8 miliarde de lei.
6. Cresterea datoriei publice a Romaniei in primele 8 luni cu 5,5%, pentru a acoperi deficitul bugetar, pana la nivelul-record de 94 de miliarde de euro, datorii pe care tot noi, romanii de rand platitori de taxe, vom trebui sa le achitam in anii urmatori.
7. Romania se imprumuta tot mai scump din cauza volumului mare al imprumuturilor pe care le-a facut acest Guvern, dar si a instabilitatii create de cheltuielile nesabuite. Spre exemplu, imprumuturile de 500 de milioane de lei facute de Guvern in 2017 pe o durata de 5 ani de la banci au o dobanda medie de 2,71%/an, pe cand cele din 2016 se faceau la o dobanda mult mai mica, de 2,19%.
8. Scaderea capacitatii de colectare a taxelor si impozitelor, de la 31,7% din PIB in 2016, la 30,5% din PIB, conform estimarilor pentru 2017 facute chiar de catre Guvern.
9. Inflatie-record pentru ultimii 4 ani, de 1,8% cauzata de politica economica a Guvernului PSD – ALDE care se bazeaza pe cresterea consumului si reducerea investitiilor, dar si de introducerea supraaaccizei la carburant. Cel mai mult au crescut preturile alimentelor, cu aproape 3% in primele noua luni ale anului, dar scumpirile se vor vedea si mai mult in urmatoarele luni.
10. Devalorizarea leului in raport cu moneda euro, in luna octombrie 2016, cursul mediu al euro, conform BNR, a fost de 4,4942 lei, in timp ce, in octombrie 2017, cursul mediu al euro, conform BNR, a fost de 4,5885 lei. Cresterea euro inseamna preturi mai mari ale produselor de import, precum si credite si chirii mai scumpe pentru romanii care au rate in euro sau care au negociat pretul chiriei in moneda europeana.
11. Deficit al comertului international in crestere cu 1,73 de miliarde de euro, generat de cresterea consumului si reducerea investitiilor, lucru care a determinat, printre alte cauze, si scumpirea alimentelor.
12. Cresterea cu 7,58% a numarului de societati comerciale care au intrat in insolventa, in primele 9 luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
13. Record negativ la firmele nou-infiintate in domeniul comertului: numarul de SRL-uri si PFA-uri deschise in acest an este cu aproximativ 20% mai mic decat cele care erau deschise in aceeasi perioada in ultimii 5 ani, potrivit datelor ONRC.
14. Cadere de 9 locuri, pana pe pozitia 45, in Topul mondial al usurintei cu care poti face afaceri realizat de Banca Mondiala (BM) fata de clasamentul de anul trecut. Acest raport este analizat de marii investitori straini atunci cand doresc sa deschida afaceri in tari noi, iar inrautatirea conditiilor de business si caderea brusca a unei tari in acest clasament nu sunt privite cu ochi buni de nicio companie.
15. Cadere de 6 locuri, pana pe pozitia 68, in Clasamentul global al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial fata de clasamentul de anul trecut. Raportul arata ca Romania se afla sub Polonia si Bulgaria in ceea ce priveste infrastructura, sanatatea, educatia, eficienta pietei fortei de munca si inovarea. Sunt exact domeniile la care investitorii se uita si de care tin cont atunci cand vor sa investeasca sau sa-si extinda activitatea intr-o tara.
16. Aplicarea split TVA care, daca va fi introdusa de la 1 ianuarie 2018, cum a anuntat Guvernul PSD – ALDE, va genera costuri suplimentare pentru mediul de afaceri, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), costuri care nu au putut fi prevazute in planul de venituri si cheltuieli la inceputul anului.
17. Disponibilizari anuntate in mediul privat din cauza cresterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei/luna. 60% din antreprenorii din Romania au anuntat ca nu vor putea face fata cresterii salariului minim si ca vor trebuie sa faca disponibilizari, conform unui sondaj al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
18. Riscul ca salariile din intreaga economie sa scada din cauza masurii anuntate de Guvernul PSD – ALDE privind trecerea cheltuielilor cu CAS si CASS de la angajator la angajat.
19. Pierderi de circa 5,2 miliarde de lei la bugetul de stat in 2018 daca se aplica toate masurile de reforma fiscala anuntate de Guvernul PSD – ALDE, conform estimarilor Consiliului Fiscal.
20. Reducerea contributiei la fondurile de pensii private (Pilonul II), de la 5,1%, la 3,7% din cauza disperarii actualului Guvern de a acoperi gaurile facute la bugetul de stat. Aceasta reducere inseamna, spre exemplu, ca un tanar care astazi are salariu mediu va primi, la pensia privata de peste 30 de ani, cu 58.000 de lei mai putin din cauza reducerii contributiei la fondul de pensii.
21. Dezinteres fata de ingrijorarile venite din partea mediului de afaceri, a specialistilor si a institutiilor financiare internationale si amintesc aici doar Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, Consiliul Investitorilor Straini, Camera de Comert Romano-Americana „AmChamˮ, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Consiliul Economic si Social, Consiliul Fiscal, dar si economisti independenti si companii de audit”, se arata intr-un comunicat de presa remis aktual24.ro de catre Siegfried Muresan.

Euroaprlamentarul adauga la toate acestea si atacurile furibunde impotruva justitiei.

„La aceste contraperformante trebuie sa adaugam incercarile repetate ale PSD si ALDE de a pune mana pe justitie, dar si esecurile pe linie in relatiile externe: prim-ministrul in functie al Romaniei, Mihai Tudose, nu a fost primit pana acum in nicio capitala a Uniunii Europene pentru o vizita bilaterala, aceasta majoritate si acest guvern s-au decredibilizat complet in fata partenerilor europeni si internationali din cauza adoptarii Ordonantei 13, sunt total absenti in dezbaterile europene privind viitorul UE post-Brexit, nici nu au fost capabili sa prezinte o candidatura sustinuta profesionist din partea Romaniei pentru gazduirea Agentiei Europene pentru Medicamente si, cel mai important, din cauza problemelor din Guvern, tara noastra risca sa rateze oportunitatile pe care ni le ofera Presedintia romana a Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Fiecare zi in plus in care Romania este condusa de actuala majoritate parlamentara inseamna bani mai putini in buzunarul romanilor, datorii mai mari pentru generatiile viitoare si periclitarea tuturor oportunitatilor pentru tara noastra de a-si intari pozitia pe plan extern. Verdictul dupa 10 luni de guvernare este clar: avem nevoie de o noua majoritate parlamentara care sa prezinte un guvern fara Dragnea, Tariceanu si Tudose”, concluzioneaza Muresan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: