Bilant rar prezentat de Ucraina: 561 de soldati din Garda Nationala au murit in luptele cu trupele Rusiei

externe

Un numar de 561 de soldati din Garda Nationala a Ucrainei, din care face parte in special regimentul Azov blocat in combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, au fost ucisi de la inceputul invaziei ruse, a afirmat miercuri seful acestei institutii, Oleksii Nadtotci, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Intr-o conferinta de presa difuzata online, el a mai afirmat ca 1.697 de membri ai Garzii Nationale au fost raniti.

Cifrele sunt un bilant rar oferit de un oficial ucrainean privind pierderile militare inregistrate de la inceputul razboiului, Ministerul Apararii din Ucraina si Ministerul Apararii din Rusia refuzand in general sa comunice propriile pierderi.

La mijlocul lunii aprilie, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evaluat la circa 2.500-3.000 numarul soldatilor ucraineni morti. Aproximativ 10.000 de soldati ucraineni au fost raniti si este „dificil de spus cati dintre ei vor supravietui”, a adaugat el.

Garda Nationala a Ucrainei, subordonata Ministerului de Interne, a fost creata in martie 2014, dupa miscarea proeuropeana Maidan care a dus la caderea presedintelui prorus Viktor Ianukovici si cand noile autoritati se temeau de o interventie a armatei ruse in estul tarii.

Ea a integrat in randurile sale in special grupuri de „autoaparare” care au fost in prima linie in timpul miscarii Maidan, intre care mai multe batalioane nationaliste, cum ar fi regimentul Azov. Conform legii, Garda Nationala poate numara pana la 60.000 de militari.

Mai mult despre:

Comentarii: