Birchall a intervenit la Antena 3 pentru a opri dezinformarile. SMS catre realizatoarea Catalina Porumbel

politica

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a tinut sa intervina in cadrul unei emisiuni la Antena 3 in care dezbatut un subiect legat de Sectia Speciala. Birchall i-a transmis un SMS realizatoarei Catalina Porumbel prin care a pus-o la punct.

”Mi-a scris acum Ana Birchall. Citez: De ce dosarul unui violator sau al unui criminal trebuie sa fie trimis la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie ? De ce aceasta sectie trebuie sa-si mentina competenta pe tot dosarul? De ce nu se ancheteaza doar partea cu magistratii? Care este logica pentru care Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie sa preia tot dosarul?!”, a citit Catalina Porumbel mesajul primit de la Ana Birchall.

Ministrul in functie al Justitiei si presedintele CSM au avut, marti, din nou, un schimb de replici privind activitatea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), Birchall criticand articolul care permite Sectiei sa preia intreg dosarul care vizeaza un magistrat.

Lia Savonea si Ana Birchall au avut un schimb de replici, marti, in sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat abuzul presupus de mai multi procurori cercetati pentru represiune nedreapta, in timp ce ministrul Justitiei a acuzat ca articolul care prevede ca Sectia de ancheta sa preia un intreg dosar in cazul in care cauza este bazata pe o plangere la adresa unui magistrat a fost introdus pe „sustache” in comisia parlamentara.

Ana Birchall a exemplificat cu cazul unui traficant de droguri sau violator in serie, care ar face plangere impotriva unui magistrat, dosarul urmand sa fie preluat in intregime de catre Sectia de investigare a infractiunilor din justitie.

Iata dialogul dintre Lia Savonea si Ana Birchall, redat de Mediafax:

„Lia Savonea: Ma aventurez sa raspund intrebarii puse de catre doamna ministru. In principal, ratiunea existentei unor institutii ca si complexitate, dar si indivizibilitatea justifica aceste lucruri, dar cel mai mult protectia independentei judecatorilor si procurorilor este de natura sa justifice acest text, pentru ca atunci cand anchetam in alte unitati de parchet fapte presupus comise in care sunt implicati magistrati si utilizam metode de investigare diferite, putem sa obtinem pe repede inainte anumite declaratii care sa vizeze magistratii si, asa cum s-a vazut, sunt destule dosare in Romania in care procurorii sunt trimisi in judecata pentru represiune nedreapta. Doamna ministru al Justitiei, as milita pentru o preocupare in zona aceasta. Cum se face ca avem procurori trimisi in judecata devoalati public de catre parti cu privire la metode si tehnici demne de alte timpuri. Deci eu cred ca preocuparea dumneavoastra ar trebui fie aceasta, cum a fost posibil atatia ani, in Romania sa se intample astfel de lucruri, si nu sa citati un text aproximativ cu privire la care nu aveti contra-argumente cu referire la ceea ce v-am spus?

Ana Birchall: Doamna presedinta, cu tot respectul, va rog sa nu dati lectii ministrului justitiei. Ministrul Justitiei a solicitat fiecarei institutii in parte propria analiza. Dupa cum cunoasteti, ministrul Justitiei nu poate sa intervina intr-un dosar si m-as fi asteptat sa cunoasteti acest lucru. Nimeni nu a sustinut, si eu am fost prima si voi continua sa sustin, ceea ce va spun si acum: daca un magistrat, si oricat incercati sa duceti discutia doar catre o anumita categorie a magistratilor, sa stiti ca exista la nou, la minister, si la mine vin foarte multe plangeri si in ceea ce priveste activitatea unor magistrati judecatori. Nu sunt eu aici sa judec. Daca o persoana din aceasta tara a incalcat legea sa raspunda conform legii. Dar eu v-am invederat un articol de lege care face foarte multe probleme in practica. Pentru ce trebuie sa fie dus tot dosarul la aceasta Sectie? Mie-mi spuneti ca procurorii de la aceasta Sectie speciala au competenta pe care o au procurorii DIICOT? Daca un traficant de droguri face plangere astazi la aceasta Sectie, conform acestui articol de lege pe care vi l-am citat si care a fost introdus asa, pe sustache in comisia parlamentara, Sectia speciala are competente asupra intregului dosar. Daca exista un magistrat in acel dosar, atunci sa fie investigata numai aceasta parte. De ce sa vina tot dosarul la aceasta Sectie?

Lia Savonea: Eram pregatita sa va raspund si la cea de-a doua dilema, cum se poate ca DIICOT-ul, o infractiune de competenta DIICOT sa fie cercetata la Sectia de investigare, daca ar fi implicat un magistrat. Ei bine, tocmai in baza acestei infractiuni, pentru ca implica aproape intotdeauna un grup infractional organizat, este un tip de infractiune in care disjungerea nu este posibila. Nici nu s-ar putea si daca s-ar dori intr-un astfel de caz, nu s-ar putea sa se judece separat.

Ana Birchall: Deci un violator in serie face maine plangere la aceasta sectie si, conform acestui articol, merge tot dosarul aici. Este o problema practica. Nu mi-ati raspuns daca aceasta Sectie, conform articolului citat, are competenta asupra intregului dosar.

Lia Savonea: Tocmai am raspuns ca sunt institutii care nu permit disjungerea ..

Ana Birchall: Deci raspunsul este da. Am inteles.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: