Birchall arata adevarata miza a amendamentului UDMR: „Sunt de notorietate meciurile mele cu gasca Savonea. Se creeaza o imunitate judecatorilor si procurorilor”

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, ii cere lui Stelian Ion sa retrimita inapoi la Comisia Juridica proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale pentru a fi eliminat amendamentul impus de UDMR. „Adevarul este, si domnul ministru stie sau ar fi trebuit sa stie, ca SIIJ tot se va desfiinta tocmai pentru ca este doar o chestiune de foarte putin timp pana cand va fi decizia CJUE care cel mai probabil va constata ca SIIJ incalca inclusiv prevederi din tratatul european”, subliniaza Birchall.

„Smiorcaiala asta manipulativa la TV trebuie sa inceteze! Daca tot critica smechereste la TV acel amendament prin care se instituie obligativitatea unui aviz CSM pentru ca un procuror sau judecator sa fie trimis in judecata, desi domnul ministru al justitiei A VOTAT acel amendament (si a votat intr-un mod las si nedemn) delegandu-si votul catre alt deputat, desi era prezent la sedinta (sic!)), ma intreb daca domnul Stelian Ion are curajul, determinarea, asumarea si responsabilitatea sa ceara urgent reintoarcerea la Comisia Juridica a proiectului de lege pentru eliminarea acestui amendament ale carui efecte juridice sunt toxice pentru sistemul judiciar!? Asa ar actiona FAPTIC un ministru al justitiei responsabil si asumat, nu manipuland sau doar vaitandu-se cu declaratii publice! Exista aceasta posibilitate tehnica tocmai pentru ca proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ, CU ACEST AMENDAMENT, inca nu a fost votat de plenul Camerei Deputatilor!

Daca nu solicita reintoarcerea la comisie si eliminarea acestui articol toxic cu serioase probleme inclusiv de constitutionalitate, inseamna ca personal domnul ministru isi asuma, accepta si gireaza acest amendament si efectele sale juridice facand mult rau… comparabil cu relele facute de Florin Iordache si Tudorel Toader! Povestea cum ca fara acest amendament SIIJ nu se desfiinteaza este o poveste de adormit copii sau de inselat electoratul printr-un dibaci exercitiu de PR! Adevarul este, si domnul ministru stie sau ar fi trebuit sa stie, ca SIIJ tot se va desfiinta tocmai pentru ca este doar o chestiune de foarte putin timp pana cand va fi decizia CJUE care cel mai probabil va constata ca SIIJ incalca inclusiv prevederi din tratatul european! Mai mult, batalia grea pe SIIJ a fost data in 2019 cand era mare disperare nu numai cu numirea Adinei Florea, dar si cu cereri de preluare a unor dosare de catre SIIJ sau cereri de retragere a cailor de atac de catre SIIJ in dosare de coruptie, de exemplu in baza unui articol de lege declarat ulterior neconstitutional de CCR.. dupa 1 an de zile de la sesizare!

Sunt de notorietate meciurile mele cu gasca Savonea! DA, oricat ii deranjeaza pe unii (si ii deranjeaza), oricat de multi dusmani mi-am facut (si mi-am facut), oricate presiuni au fost (si au fost), oricate amenintari am primit sau cereri de remaniere (si au fost), ADEVARUL, demonstrat PRIN FAPTE, NU PRIN DECLARATII LA TV, este ca eu am avut curajul sa ma opun si nu am permis adoptarea unor masuri care ar fi facut un rau ireversibil justitiei, Romaniei si romanilor de buna credinta! Nu este nici vaicareala, nu este nici lauda, este adevarul cand am spus si spun ca in 2019, in toata perioada mandatului meu de ministru al justitiei, am fost sub un permanent asediu. Dar am avut determinarea sa respect juramantul depus la investirea in functie si am avut curajul si responsabilitatea sa apar legea si interesele Romaniei, chiar daca eram atacata din toate partile si nu am fost sustinuta decat de incurajarile presedintelui tarii! Este purul adevar si orice roman de buna credinta a vazut si stie acest lucru! Faptul ca Romania a scapat atunci, ca prin urechile acului, de activarea art. 7 se datoreaza presedintelui Iohannis! Acesta este adevarul!

Revenind, adevarata miza a acestui amendament care creeaza o imunitate judecatorilor si procurorilor nu este desfiinttarea sau nedesfiintarea SIIJ, asa cum manipulativ se tot spune! NU! Adevarata miza este ce se va intampla DUPA SIIJ, de exemplu ce se va intampla cu magistratii care au incalcat legea si au comis abuzuri… dar despre acest aspect voi scrie intr-o alta postare!”, a scris Birchall pe Facebook.

Prim-ministrul Florin Citu a declarat vineri, la finalul sedintei de guvern, ca isi doreste in continuare ca proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie sa fie adoptat de catre Parlament intr-o forma apropiata celei aprobate de Guvern si ca se va incerca o modificare in acest sens, in timpul dezbaterilor din Senat.

„Eu am spus de fiecare data ca imi doresc ca proiectul de lege sa iasa din Parlamentul Romaniei cat mai aproape de forma pe care am adoptat-o in Guvern. In continuare discut cu colegii mei, proiectul merge la Senat si vom incerca si acolo sa avem o modificare care sa il aduca cat mai aproape de forma pe care am aprobat-o in sedinta de Guvern. Raman la opinia ca aceea este forma cea mai buna pentru Romania astazi”, a aratat premierul, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Botond Csoma, l-a atacat violent vineri pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, dupa ce acestat a criticat amendamentul impus la presiunile UDMR in proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Stelain Ion a fost catalogat drept ”politruc” si ”trompeta”.

”Am remarcat faptul ca, din nefericire, domnul ministru Stelian Ion abordeaza subiectul justitiei ca un politruc. Este inadmisibil ca acest subiect sa fie politizat si sa nu avem un dialog rational, bazat pe argumente clare, care sa expuna situatia reala. Este de neacceptat ca ministrul Justitiei sa ridiculizeze o opinie exprimata de CSM, aceea prin care a dat un aviz negativ proiectului initiat de dansul si, in acelasi timp, sa ignore raportul Inspectiei Judiciare, care semnaleaza niste probleme sistemice grave, care pot afecta independenta judecatorilor. In mandatul trecut, in calitate de deputat, domnul ministru Stelian Ion, a fost un fel de portavoce care actiona potrivit unor sloganuri politicianiste. Sper, insa, ca de acum domnul Stelian Ion isi va lua in serios atributiile de ministru al Justitiei si nu va ramane un fel de trompeta care acompaniaza niste lozinci folosite in scopuri electorale”, anunta Botond Csoma intr-o declaratie de presa.

Citeste si: „Privilegiu inadmisibil”. Asociatii ale magistratilor despre „Amendamentul Savonea”: „Imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se ‘bucura’”

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a subliniat joi ca partenerul de guvernare UDMR a votat infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), pentru ca acum sa fie de acord cu desfiintarea acesteia. Stelian Ion a mentionat ca varianta gasita pentru desfiintarea Sectiei speciale „nu este cea mai fericita”, insa era singura solutie de a debloca acest demers.

„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul ca a fost de acord cu infiintarea Sectiei (Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie – n.r.) si ca au votat in anii trecuti pentru infiintarea acestei sectii. Acum au spus ca sunt de acord cu desfiintarea, dar conditionat. De fapt, despre asta este vorba, solutia pentru a debloca proiectul de desfiintare a SIIJ a fost aceea a acorda aceasta garantie, din punctul meu de vedere solutie nefericita. Dar varianta era sa nu avem desfiintarea SIIJ si intre a nu avea desfiintarea SIIJ, adica intre un pericol cert, imediat, actual si un pericol viitor, posibil, eu cred ca trebuia sa rezolvam aceasta problema”, a declarat Stelian Ion, joi seara, la Digi24.

El a mai spus ca UDMR a dorit „garantii suplimentare” ca nu exista abuzuri in ceea ce priveste procesele in care sunt implicati magistrati.

„UDMR-ul a dorit in mod ferm si, as zice eu, fara a bate in retragere absolut deloc, a dorit un gen de garantii, garantii in ideea in care sa nu existe vreodata abuzuri. E ciudat, pentru ca Guvernul nu a sustinut aceasta varianta a garantiilor, a imunitatilor, pentru ca cea mai buna garantie o reprezint chiar actul de justitie corect, chiar faptul ca un judecator verifica legalitatea provelor si da o solutie. De aceea, in proiectul plecat de la Guvern nu au existat aceste imunitati si am pledat impotriva lor in plenul CSM”, a mai afirmat ministrul Justitiei.

Stelian Ion a precizat ca „repere importante” sunt opiniile GRECO si ale Comisiei de la Venetia cu privire la imunitatile pentru magistrati si sustine ca „nu e de la Constitutie” ca judecatorii sa aiba imunitate.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiintarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minoritatilor, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM a fost admis de Comisia juridica a Camerei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: