Birchall, mesaj dur: „Toti se lauda ca au desfiintat SIIJ. Nu au desfiintat nimic, este praf in ochi. Legea este neconstitutionala din cauza amendamentului”

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, considera ca legea de desfiintare a Sectiei Speciale, votata miercuri in Camera Deputatilor, este „praf in ochii electoratului”. ” Azi NU au desfiintat nimic. Si asta pentru ca, asa cum este adoptat proiectul de lege este neconstitutional tocmai datorita acelui nefericit amendament care acorda superimunitati procurorilor si judecatorilor”, anunta Birchall.

„Am asistat astazi la o parodie greu de imaginat, la o manipulare cum rar mi-a fost dat sa vad! Toti se lauda ca au desfiintat SIIJ si sigur ca ar fi fost un lucru cu adevarat laudabil daca nu ar fi fost adoptat si amendamentul superimunitatilor pentru judecatori si procurori! Nu o sa intru in detaliile argumentelor juridice care certifica ca, in realitate, azi NU au desfiintat nimic. Si asta pentru ca, asa cum este adoptat proiectul de lege este neconstitutional tocmai datorita acelui nefericit amendament care acorda superimunitati procurorilor si judecatorilor!

Sa fii tu ministrul justitiei care clameaza reforma si sa girezi si sa votezi asa ceva arata ca de fapt, in realitate, esti copilul de suflet, puiul zgribulit al lui Florin Iordache si al lui Tudorel Toader!

Pe toti laudarosii de azi ii rog sa citeasca Constitutia. Asa vor putea descoperi ca in Constitutie scrie ca justitia se face doar de catre instante. Or, daca CSM blocheaza dosarul in faza de trimitere in judecata cu un aviz negativ cum se mai infaptuieste justitia in sala de judecata, de exemplu??!
Astazi NU au desfiintat SIIJ, ci doar au transformat CSM-ul in noul SIIJ!

Sper totusi ca la Senat sa se elimine acest amendament toxic si neconstitutional! Azi a fost praf in ochii electoratului care, ca intotdeauna, este mai destept decat politicienii: veti vedea ca tocmai acest electorat ii va taxa pe acesti farisei care se cred mari oameni de stat cand in realitate sunt oameni mici, cu ambitii personale mari!

Spectacolul de azi NU a fost despre desfiintarea SIIJ – care oricum se va intampla cat de curand in baza hotararii CJUE! Azi a fost despre ce se intampla DUPA desfiintarea SIIJ, iar acest amendament fix asta face: ii poate salva exact pe magistratii corupti si certati cu legea! Desi invocata in discursurile publice, astazi a fost ignorata exact vocea magistratilor curajosi si onesti care s-au pronuntat impotriva acestei superimunitati!”, a scris Birchall pe Facebook.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, ca desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie se produce „tot cu zgomot”, la fel cum s-a infiintat, subliniind ca trebuie gasita o solutie echilibrata, astfel incat sa nu fie blocate dosarele.

„Desfiintarea Sectiei speciale este o promisiune pe care am facut-o si de care ne tinem. Dar, lucrurile stau in felul urmator: cand un nebun arunca un bolovan in apa, zece intelepti, se spune, e greu sa il scoata. Asta s-a intamplat: niste nebuni, in ghilimele, au aruncat acest bolovan in apa si au infiintat SIIJ, iata ca aceasta desfiintare se va produce tot cu goarne si tot cu zgomot. Este greu sa scoti acel bolovan din apa fara sa te uzi, pentru ca intr-o alianta a trebuit sa se ajunga la o varianta astfel incat aceasta sectie, as numi-o diabolica, sa fie desfiintata. S-au purtat negocieri in cadrul aliantei USR PLUS, s-a venit cu propunerea sa nu existe nicio garantie suplimentara, pentru ca nu era necesara aceasta garantie, PNL, de asemenea, insa aliatii nostri din coalitie, UDMR, au solicitat garantii suplimentare. Si, atunci, in urma acestor negocieri, varianta care a fost acceptata pentru moment pentru desfiintarea SIIJ a fost aceea acceptata si de catre CSM”, a afirmat Stelian Ion, dupa adoptarea proiectului in plenul Camerei Deputatilor.

El a precizat ca, in perioada urmatoare, va transmite proiectele de legi ale Justitiei care „nu vor include acest tip de garantii”, adaugand ca intreaga legislatie in domeniu este „in constructie” si subiectul nu este inchis.

„Ascultam vocile magistratilor, suntem in dialog si cu cei care vin cu solutii alternative, varianta corecta, ideala ar fi ca la Senat sa se treaca acest proiect de lege venit de la Guvern fara niciun fel de amendamente suplimentare. Dar, trebuie sa ne hotaram: vrem sa desfiintam Sectia speciala si sa ne asumam acest lucru sau mergem pe premisa ca ne blocam cu proiectul”, a completat Stelian Ion.

Potrivit ministrului Justitiei, majoritatea asociatiilor magistratilor vor desfiintarea SIIJ si doar o mica parte vor ca aceasta sa fie pastrata.

„Trebuie sa gasim o solutie echilibrata, sa nu se blocheze dosarele. Varianta propusa de UDMR ca toate dosarele sa mearga la Parchetul General ar fi incalcat obligatiile asumate in programul de guvernare, pentru ca am spus ca nu ne vom atinge de competenta DNA si ca dosarele acestea vor reveni pe viitor DNA. Pe de alta parte, s-ar fi ajuns intr-un blocaj total in privinta acestor anchete, pentru ca o unitate de Parchet centralizata nu poate face fata acestor provocari si nu poate desfasura toate aceste anchete, vorbim de 6.000 de dosare”, a explicat Stelian Ion.

Deputatii au adoptat, miercuri, in plen, proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) cu mai multe amendamente, printre care si unul al deputatului minoritatilor nationale Ionel Stancu, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM. Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat, iar Senatul este decizional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: