Birchall nu se lasa, vrea sa-l vada condamnat penal pe Tudorel Toader: „Fapta sa constituie cel putin neglijenta in serviciu, daca nu chiar abuz in serviciu”

politica

Ana Birchall, fost ministu al Justitiei, afirma ca Tudorel Toader ar trebui sa raspunda penal din cauza ca a determinat condamnarea Romaniei la plata unei amenzi de 3 milioane de euro. „Domnul profesor si ministru autointitulat tehnocrat nu are cum sa nu stie ca obligatia de a transpune in termen directivele europene reiese din Constitutie si din Tratatul de aderare al Romaniei la UE”, arata Birchall.

„Romania a fost condamnata pentru prima data de CJUE la plata unei sume de 3 milioane de euro pentru netranspunerea in termen a unei directive europene importante: Directiva privind spalarea banilor. Cine raspunde, cine este responsabil, cum si de la cine se va recupera aceasta suma sunt intrebari firesti.

In loc sa clarifice aceste aspecte, asumat, cu responsabilitate si demnitate, domnul Tudorel Toader, penalistul si constitutionalistul, are obraznicia sa dea replici savante pe Facebook, desi este principalul responsabil pentru condamnarea Romaniei de catre CJUE, cetatenii romani fiind astfel prejudiciati cu 3 milioane de euro.

Cum se va recupera aceasta suma si cine o va plati sunt intrebari absolut legitime si ii reamintesc domnului profesor Toader ca este destul de posibil sa se afle in sfera penalului. Fapta sa constituie cel putin neglijenta in serviciu, daca nu chiar abuz in serviciu, daca ne raportam si la ultimile sale declaratii publice din care rezulta nu numai ca stia, dar era si constient ca avea obligatia profesionala sa transpuna aceasta directiva. Nu a facut-o, fiind astfel fie in folosul, fie la sugestia / opozitia altor persoane, conform propriilor declaratii. Este evident astfel ca nu poate fi invocata simpla greseala sau simpla omisiune!

Domnul profesor si ministru autointitulat tehnocrat nu are cum sa nu stie ca obligatia de a transpune in termen directivele europene reiese din Constitutie si din Tratatul de aderare al Romaniei la UE. Asadar, vorbim de obligatii la nivel de legislatie primara astfel ca nici deciziile CCR nu il ajuta. Institutiile competente ar trebui sa clarifice aceste aspecte. Prejudiciul nu este de neglijat, dar cumuleaza pensia speciala cu mai multe venituri si se poate descurca, nu?

Asa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca aceasta suma sa fie platita de romanii care nu au nicio vina pentru lipsa de responsabilitate a unor ministri sau conducatori de autoritati publice. Legea chiar trebuie sa fie egala pentru toti!

P.S. Domnul profesor este obisnuit sa fie la limita legalitatii: S-a autopropus in Comisia de la Venetia (si nu a demisionat nici dupa ce a contribuit la rusinea condamnarii Romaniei de catre CEDO), si-a alocat loc de notar pentru a-si aduce fiul de la tara la oras ca se pare ca altfel nu prindea post, si-a angajat fiul asistent la facultate. Bineinteles, acolo stia drept penal si de aceea le-a realizat numai cu semnatura altor persoane!”, a scris Birchall pe Facebook.

Tudorel Toader a ironizat-o anterior pe Virchall, cand aceasta l-a facut responsabil de amenda data Romaniei.

”Cu evlavie, Ana Birchall face matanii la zidul democratiei europene fara sa ne spuna de ce nu a promovat ea OUG pentru transpunerea Directivei privind spalarea banilor!”, scria Toader.

Birchall i-a replicat ca este „impostor”.

„Zice TT ca ‘fac matanii la zidul democratiei europene’. Si ca nu este dumnealui vinovat pentru amenda de 3.000.000 de euro pe care romanii urmeaza sa o plateasca pentru netranspunerea Directivei privind spalarea banilor.

Sigur ca fuga de raspundere nu ma mai mira deloc, dupa toate mizeriile pe care le-am vazut intamplandu-se in politica romaneasca. Dar sa mai ai si tupeul ordinar sa scoti capul in lume si sa arati mincinos cu degetul dupa ce ti s-a demonstrat clar ca porti cea mare parte din responsabilitatea si vina acestei amenzi, uitand brusc de faptul ca eu nu aveam cum sa promovez constitutional acea directiva in timpul cat am fost ministru, asta chiar le intrece pe toate.

E trist pentru un fost judecator CCR (timp de 10 ani, cu mandat neconstitutional de 10 ani, potrivit jurisprudentei Curtii din care a facut parte) sa nu stie ca era ‘ab initio’ neconstitutionala o OUG care avea acelasi obiect de reglementare cu un proiect de lege aflat deja in dezbaterea Parlamentului (proiect de lege trimis de Tudorel Toader cu o intarziere de 1 an de la implinirea termenului de transpunere a acestei directive). Dati share, oameni buni, sa demascam impostorii!”, a scris Birchall pe Facebook.

Fostul ministru al Justitiei Ana Birchall considera ca predecesorul sau Tudorel Toader este ”tot atat de vinovat ca si Iordache si Dancila” de condamnarea Romaniei la plata sumei de 3 milioane de euro de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru netranspunerea in termen a directivei privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Ea adauga ca, daca se tot ”vaicareste” ca nu a fost lasat sa o faca, Toader ar trebui sa spuna ” clar, cu nume si prenume, cine, cand, unde si de ce a blocat transpunerea acestei directive”. ”Din punctul meu de vedere statul trebuie sa recupereze suma de 3 milioane de euro exact din buzunarul celor vinovati”, a scris Birchall.

Mai mult despre: ,

Comentarii: