externe

Biserica Ortodoxa a Ucrainei a decis sa celebreze Craciunul pe 25 decembrie. Rupere totala de Rusia

Principala Biserica Ortodoxa din Ucraina a anuntat miercuri ca a decis sa treaca la calendarul in care Craciunul este celebrat pe 25 decembrie, o decizie care o va ajuta sa se distanteze si mai mult de Rusia, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Crestinii ucraineni, in majoritatea lor ortodocsi, au celebrat pana acum Craciunul pe 7 ianuarie, alaturi de alte tari predominant ortodoxe, precum Rusia.

„Aceasta chestiune beneficiaza de un nou impuls, ca rezultat al agresiunii ruse”, au transmis reprezentantii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU), intr-un mesaj pe Facebook, anuntand renuntarea la calendarul iulian.

„Astazi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, au adaugat ei.

Principala Biserica Catolica din Ucraina, care revendica aproximativ 10% din totalul credinciosilor ucraineni, a anuntat o modificare similara in luna februarie.

Biserica Ortodoxa a Ucrainei a precizat ca va folosi calendarul iulian revizuit incepand de la 1 septembrie, data ce marcheaza inceputul anului liturgic. Parohiile vor avea insa optiunea de a celebra Craciunul in functie de vechiul calendar iulian, daca doresc sa faca acest lucru.

Un sondaj guvernamental ucrainean realizat in decembrie 2022 a aratat ca 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenti sprijina „mutarea” sarbatorii Craciunului pe 25 decembrie.

Ministrul ucrainean al Culturii si-a exprimat si el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerand ca o astfel de modificare este „potrivita cu exigentele timpurilor noastre si ale opiniei publice”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

10 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

10 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

10 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

10 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

10 ore ago