Blair anunta sfarsitul „dominatiei Occidentului”: „Cea mai mare schimbare a acestui secol va veni din China, nu din Rusia. Locul Chinei ca superputere este natural si justificat”

externe

Razboiul din Ucraina arata ca dominatia Occidentului se apropie de final, pe fondul ascensiunii Chinei catre statutul de superputere, in unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune din ultimele secole, a apreciat fostul premier britanic Tony Blair, informeaza duminica Reuters, citata de Agerpres.

”Lumea se afla intr-un punct de cotitura din istorie comparabil cu incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial sau cu colapsul Uniunii Sovietice, dar de aceasta data in mod clar Occidentul nu este in ascensiune. Ajungem la finalul dominatiei economice si politice occidentale. Cea mai mare schimbare a acestui secol va veni din China, nu din Rusia”, a declarat Blair intr-o prelegere privind alianta dintre SUA si Europa, rostita la Londra.

Potrivit fostului sef al executivului britanic, razboiul din Ucraina a clarificat ca Occidentul nu poate miza pe faptul ca Beijingul ”se comporta intr-o maniera pe care noi am considera-o rationala”.

Presedintele chinez Xi Jinping a continuat sa il sprijine pe omologul sau rus Vladimir Putin si a denuntat ca ”abuzive” sanctiunile decise de Occident contra Moscovei.

”Locul Chinei ca superputere este natural si justificat. Ea nu este Uniunea Sovietica”, a mai spus Tony Blair, care a fost prim-ministru al Regatului Unit in perioada 1997 – 2007.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei. Moscova afirma ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: