Blestemul lui Allah. O boala cumplita se intinde pe teritoriile ISIS. Zeci de mii de cazuri – VIDEO

externe

Colapsul serviciilor medicale in teritoriile controlate de ISIS din Siria e responsabil pentru raspandirea unui virus ce consuma carnea, provocand o boala cunoscuta sub numele de Leishmanioza, ce se transmite prin paraziti care se gasesc pe cadavrele lasate sa putrezeasaca pe strazi.

„Acesta este rezultatul actelor abominabile comise de ISIS, inclusiv uciderea de oameni nevinovati si lasarea cadavrelor pe strazi. Acesta e factorul principal din spatele raspandirii rapide a Leishmaniozei,” a declarat Dilqash Isa, sef al organizatiei caritabile kurde Red Crescent.

Luptatorii kurzi din Siria pretind ca boala nu a fost observata pana cand nu au inceput atrocitatile comise de Stat Islamic. Leishmanioza nu e o boala letala insa duce la leziuni grave ale pielii si la desfigurare.

„Luptam de aproape patru ani in zona, iar aceasta boala a aparut in zonele de conflict Tal Hamis, Hon si Qosa”, a declarat un militant ramas anonim.

Potrivit ziarului kurd Rudaw, prima aparitie a bolii a fost raportata in septembrie 2013, pana la mijlocul lui 2014 fiind infectati in jur de 500 de oameni.

„Cand cineva infectat moare, apar mustele. Si se inmultesc. Apar mult mai multe muste infectate cu virusul. Iar cand oamenii ajung in aceleasi zone in care sunt mustele respective, acestea ii musca si raspandesc virusul”, a explicat doctorul William Schaffner pentru RT.

Sistemul de sanatate din Siria a fost devastat de patru ani de conflicte, mai mult de jumatate din spitale neputand oferi servicii medicale complete. In zonele controlate de ISIS, spitalele sufera de lipsa de personal, oamenii din sistemul medical fiind nevoiti sa fuga pentru a scapa cu viata.

Potrivit unei publicatii de specialitate, in 2012 s-au raportat 53.000 decazuri de Leishmanioza in Siria, in timp ce in prima jumatate a lui 2013 s-au raportat 41.000 de cazuri. Doar in Aleppo s-au inregistrat 22.365 de cazuri in 2013.

Impotriva Leishmaniozei nu exista vaccin sau medicatie profilactica. Exista medicatie de lunga durata, insa e imposibil de gasit in Siria. Singura modalitate de aparare impotriva bolii este evitarea oricarui contact cu mustele de nisip.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: