Blinken a parasit China fara un acord de reluare a canalelor de comunicare intre armate

externe

Anthony Blinken, intalnire, oficial chinez, alegeri, Taiwan

SUA si China au confirmat ca vor continua dialogul, dar nu au reusit sa ajunga la un acord privind reluarea canalelor de comunicare militare, potrivit NHK World Japan.

Secretarul de stat american Antony Blinken si-a incheiat, luni, vizita de doua zile in China, timp in care s-a intalnit cu ministrul chinez de externe Qin Gang, cu inaltul diplomat Wang Yi si cu presedintele Xi Jinping. Blinken a fost primul membru al administratiei Biden care a vizitat tara.

Xi Jinping i-a spus lui Blinken ca Beijingul „spera sa vada o relatie solida si stabila intre China si SUA”, potrivit Ministerului chinez de Externe. Presedintele chinez a subliniat, de asemenea, ca Beijingul „crede ca cele doua tari pot depasi diverse dificultati si pot gasi calea potrivita pentru a se intelege”.

Adresandu-se reporterilor, Blinken a recunoscut ca exista multe probleme asupra carora SUA si China „sunt in dezacord profund, chiar vehement”. Dar a subliniat ca Washingtonul si Beijingul recunosc nevoia de a stabiliza relatiile bilaterale.

In timpul sederii lui Blinken in China, ambele parti s-au angajat sa continue dialogul si au convenit sa aranjeze o vizita a ministrului de externe Qin la Washington la un moment potrivit pentru ambele parti.

In ceea ce priveste propunerea de a relua canalele de comunicare militare, pe care Washingtonul le considera cruciale pentru evitarea confruntarilor neintentionate, Blinken spune ca nu s-a ajuns la un acord.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: