Blinken, intalniri cu Iohannis si Ciuca: „Poporul roman, sursa de inspiratie. Am fost aici, la Bucuresti, cand presedintele Clinton si presedintele Constantinescu au anuntat lansarea acestui Parteneriat strategic”

news

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, marti, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat in vizita in Romania, cei doi oficiali apreciind dinamica pozitiva actuala a relatiilor bilaterale si reiterand angajamentul pentru dezvoltarea si aprofundarea, in continuare, a Parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, a informat Administratia Prezidentiala.

Blinken urmeaza sa participe la reuniunea ministrilor de Externe ai statelor membre NATO. Totodata, in acest an se aniverseaza 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic Romania – SUA.

Presedintele Iohannis si secretarul de stat american Blinken au avut un schimb de opinii „substantial” cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale si umanitare ale continuarii agresiunii Rusiei in Ucraina si, respectiv, la masurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare si aparare pe Flancul estic al NATO, in special in regiunea Marii Negre, adoptate in timpul Summitului Aliantei de la Madrid, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

„Presedintele Romaniei a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de presedintele SUA, Joseph R. Biden, si de Administratia de la Washington pentru asigurarea unitatii in cadrul comunitatii transatlantice si realizarea unei coordonari stranse intre liderii transatlantici si globali in vederea gestionarii situatiei de securitate din vecinatatea tarii noastre, cu impact asupra securitatii euroatlantice”, precizeaza sursa citata.

Seful statului a adresat multumiri pentru suplimentarea recenta a prezentei militare americane in Romania, in scopul consolidarii posturii de descurajare pe Flancul estic al NATO si ca masura suplimentara de asigurare a securitatii tarii noastre si a intregii regiuni.

El a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliati la Madrid si a apreciat necesitatea implementarii imediate si cuprinzatoare, reuniunea ministeriala de la Bucuresti fiind un pas important in pregatirea unor hotarari suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare si aparare pe intreg Flancul estic, inclusiv la Marea Neagra, la viitorul Summit de la Vilnius.

In cadrul discutiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliatilor pentru Ucraina, context in care secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente si multidimensionale ale Romaniei, atat prin acordarea de asistenta directa, sprijin pentru refugiati, respectiv pentru tranzitul de cereale, cat si prin coordonarea eforturilor internationale in sprijinul tarii vecine.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuarii sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substantial al conflictului din Ucraina si a prezentat masurile de sprijin adoptate de Romania in domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context in care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice in domeniu, in special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite Romaniei sa fie un furnizor de securitate energetica in regiune.

In cadrul discutiilor, presedintele Klaus Iohannis si secretarul de stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra impreuna pentru inregistrarea de progrese concrete in ceea ce priveste accederea Romaniei in programul Visa Waiver, mai arata Administratia Prezidentiala.

De asemenea, Antony Blinken a vizitat, marti, la Ateneul Roman, alaturi de premierul Nicolae Ciuca, expozitia de fotografie „Noi, Poporul – 25 de ani de parteneriat strategic”, care prezinta momentele-cheie ale parteneriatului dintre Romania si Statele Unite, incepand cu 1997.

Antony Blinken, insotit de Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, David Muniz, a fost intampinat de prim-ministrul Ciuca, alaturi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, si directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, Marin Cazacu.

Secretarul de stat american si premierul Ciuca au vizitat Sala Ateneului si au asistat la un moment muzical, in cadrul caruia s-a interpretat un fragment din „Rapsodia Romana”.

Cei doi inalti oficiali au facut apoi un tur al expozitiei gazduite in foaierul Ateneului, dupa care si-au pus semnaturile pe panelul Security Cooperation, unde sunt prezentate fotografii ce ilustreaza cooperarea dintre Romania si Statele Unite in domeniul securitatii.

„Sunt foarte bucuros si mandru sa afirm ca parteneriatul nostru strategic a atins cel mai inalt nivel in istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezinta un jalon foarte important, care ne determina sa constientizam ca in 1997 s-a nascut o generatie care a crescut si s-a maturizat o data cu Parteneriatul strategic. Sunt convins ca aceasta generatie va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru a apara libertatea, drepturile castigate si valorile democratice. De asemenea, sunt convins ca aceasta generatie, impreuna cu poporul roman, apreciaza adevarata relevanta, adevarata importanta a Parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite, ca de altfel si apartenenta noastra la Alianta Nord-Atlantica si la Uniunea Europeana”, a declarat premierul Ciuca.

El a punctat ca prezenta la Bucuresti a inaltului oficial american confirma interesul pe care Statele Unite il acorda Parteneriatului strategic dintre cele doua tari.

„Va asigur ca Guvernul Romaniei va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru consolidarea si extinderea acestui Parteneriat strategic”, a completat Ciuca.

Prim-ministrul a multumit pentru angajamentul SUA, pentru prezenta armatei sale in Romania si importanta pe care o acorda intaririi, descurajarii si apararii pe Flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, in cadrul componentei politico-militare a parteneriatului.

El a mentionat si importanta dimensiunii economice a parteneriatului, subliniind cresterea investitiilor americane in Romania.

Seful Executivului a evidentiat cooperarea din zona energiei, in domeniul nuclear civil, concretizata prin intentia SUA de a finanta constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si in proiectul privind dezvoltarea reactoarelor modulare mici.

„Exista, desigur, si alte linii de cooperare in domeniul energiei. Intentia deja anuntata pentru cooperare in dezvoltarea capabilitatilor de noi surse de energie, in mod special eoliana, este, de asemenea, un domeniu foarte important. Toate aceste demersuri ne vor asigura indeplinirea nivelului nostru de ambitie sa largim paleta de surse noi de energie si sa ne capatam independenta energetica. Si, desigur, tara noastra, impreuna cu partenerii strategici, isi ofera disponibilitatea de a sprijini toate celelalte tari care au nevoie de energie si nu au surse si resurse pentru a o produce”, a transmis Nicolae Ciuca.

Premierul a dat asigurari ca Guvernul roman, pe baza valorilor si intereselor comune, va continua sa intareasca Parteneriatul strategic cu SUA, care reprezinta un pilon fundamental al politicii externe si de securitate ale tarii.

Secretarul de stat american a rememorat momentul lansarii Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA, in contextul vizitei la Bucuresti a presedintelui american Bill Clinton.

„Am fost aici, la Bucuresti, cand presedintele Clinton si presedintele Constantinescu au anuntat lansarea acestui Parteneriat strategic. A fost un moment in care poporul roman a fost o sursa de inspiratie pentru toata lumea in cautarea libertatii. Nu cred ca cei doi presedinti ar fi putut in acel timp sa isi inchipuie cum va fi situatia 25 de ani mai tarziu, cu atatea legaturi in domeniul economic, politic si in relatiile personale. Si, dupa cum ati spus dumneavoastra, noi avem o alianta de neclintit, bazata pe valori comune, pe care le vom apara cand vom fi atacati”, a declarat Antony Blinken.

El a evidentiat, la randul sau, dezvoltarea unor relatii puternice in domeniul economic, inclusiv in cel energetic, dar a mentionat si relatiile interpersonale create in domeniul academic si cultural.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: