Blinken l-a ironizat pe Putin la Davos: „A accelerat practic tot ceea ce a incercat sa previna” cu invazia din Ucraina

externe

blinken

Presedintele rus Vladimir Putin a „precipitat practic tot ceea ce a incercat sa previna” prin lansarea unei invazii impotriva Ucrainei pentru a separa Kievul de Occident, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken in cadrul unei dezbateri la Davos, Elvetia, relateaza CNBC.

„Ucraina a fost un esec strategic profund pentru Vladimir Putin si pentru Rusia, in atat de multe feluri”, a spus el miercuri.

„Aveti acum o Rusie care, in general, este mai slaba din punct de vedere militar, este mai slaba din punct de vedere economic, este mai slaba din punct de vedere diplomatic. Europa si-a intrerupt dependenta energetica fata de Rusia. Ucrainenii sunt mai uniti decat au fost vreodata. Alianta NATO este mai puternica, este mai mare si va deveni si mai mare in saptamanile urmatoare”, a mai spus secretarul de stat american.

Rusia a declarat in repetate randuri ca aspiratiile Ucrainei la NATO – pe care tara inca le sustine, alaturi de aderarea la UE – au incalcat interesele sale de securitate nationala, citand acest lucru ca fiind unul dintre motivele care au stat la baza campaniei sale militare. NATO a declarat anterior ca Kievul nu poate adera la grupul militar in timp ce se afla in razboi activ, deoarece acest lucru ar risca sa atraga imediat membrii aliantei intr-un conflict mondial mai amplu.

Razboiul a fost in beneficiul expansiunii NATO. Fiind martore ale furiei Moscovei in Ucraina, Finlanda si Suedia au renuntat la neutralitatea pe care o aveau de mult timp si au solicitat sa se alature grupului militar in mai 2022.

Finlanda a fost primita in aprilie 2023, in timp ce candidatura orasului Stockholm depinde de ratificarea de catre Ungaria si Turcia.

„Putin a esuat deja in ceea ce si-a propus sa faca: Si-a propus sa stearga Ucraina de pe harta, sa-i elimine independenta, sa o subsumeze Rusiei. Acest lucru a esuat si nu va reusi”, a declarat Blinken, mentionand ca ambitiile Kievului de a-si aprofunda relatia cu Occidentul si Europa nu trebuia neaparat sa o fi despartit de Rusia.

„Acest lucru nu era deloc incompatibil cu mentinerea unor legaturi stranse cu Rusia: culturale, economice si altele. Aceste legaturi au fost acum sterse din cauza agresiunii Rusiei”, a spus Blinken.

De la invazie, Rusia a anexat regiunile ucrainene Donetk, Herson, Luhansk si Zaporijia, adaugandu-se la preluarea anterioara a Peninsulei Crimeea la inceputul anului 2014. Castigurile teritoriale ale Moscovei au venit cu pretul unei izolari progresive pe scena internationala, natiunile occidentale si G7 aplicand o serie de sanctiuni financiare impotriva persoanelor fizice ruse si a exporturilor maritime cheie de titei si produse petroliere.

Statele Unite au fost un aliat ferm al Ucrainei pe tot parcursul razboiului, furnizand peste 75 de miliarde de dolari in sprijin umanitar, militar si financiar. Cea mai recenta asistenta intentionata de Washington pentru Ucraina – care s-ar putea ridica la 60 de miliarde de dolari – a fost blocata in Congres, deoarece administratia presedintelui american Joe Biden si republicanii din Camera Reprezentantilor nu reusesc sa aprobe un acord de finantare mai larg.

Rusia a acuzat anterior SUA ca poarta un razboi prin procura in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: