Blinken, veste mare pentru Ucraina: „Sunt convins ca poate castiga razboiul cu Rusia. Moscova nu poate supune acest popor”

externe

Antony Blinken, ajutor, Ucraina, SUA, vizita

Antony Blinken, cel mai inalt diplomat american, a declarat vineri seara pentru BBC ca este convins ca Ucraina poate castiga razboiul cu Rusia.

Secretarul de stat american a declarat ca nu poate spune cat va dura razboiul, dar a insistat ca infrangerea Ucrainei nu este inevitabila.

El a recunoscut ca „greutatea armatei ruse, daca va pune totul in joc, o depaseste cu mult pe cea a ceea ce poate aduna Ucraina”.

Dar el a dat credit poporului ucrainean pentru hotararea sa si a spus ca se asteapta ca „in timp” sa devina clar ca Moscova nu poate supune poporul tarii vointei sale: „Daca intentia Moscovei este de a incerca cumva sa rastoarne guvernul si sa instaleze propriul regim marioneta, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru intr-un fel sau altul”.

Blinken a declarat ca SUA si alti aliati raman ingrijorati de riscul unei escaladari: „Singurul lucru mai rau decat un razboi care este limitat la Ucraina este unul care escaladeaza si mai mult si depaseste Ucraina”.

Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksiy Reznikov, a declarat si el vineri este convins ca se apropie un moment de cotitura in razboiul ruso-ucrainean si ca victoria Ucrainei este iminenta.

„In aceste ore si zile exista un punct de cotitura in situatie. Momentele de strapungere ne cer sa fim strans uniti si sa exercitam o concentrare deosebita. Aparatorii nostri ucraineni au oprit inamicul in majoritatea directiilor. In unele zone, fortele armate ucrainene au desfasurat contraatacuri.

Dupa 8 zile de razboi, pierderile armatei ruse au depasit 10.000 de morti si raniti. A fost confirmata ‘eliminarea’ a cel putin unui general rus. Societatea rusa incepe sa simta si sa recunoasca aceste pierderi.

Fortele armate ucrainene au luat ca trofee mai multe tancuri si vehicule blindate decat au primit in ultimii 8 ani de la industria de aparare ucraineana.

Multe decizii dificile au fost luate in ultimele zile. A trebuit sa facem manevre pentru a salva armata. Dar ne vom recupera toate terenurile.

Inteleg perfect ca toata lumea este obosita, multi oameni sunt epuizati si socati de pierderi. Urmeaza inca o perioada foarte dificila. Avem nevoie de multa putere si rezistenta”, a spus ministrul, citat de Pravda din Ucraina.

Potrivit ministrului Reznikov, victoria se apropie inevitabil.

Putin i-a spus cancelarului german ca fortele ruse nu bombardeaza Kievul si marile orase ucrainene, calificand drept „fabricatie grosiera” informatiile despre distrugerile facute de armata rusa, noteaza AFP.

„Informatiile privind pretinsul bombardament asupra Kievului si asupra altor mari orase nu sunt decat fabricatii grosiere ale propagandei”, i-a transmis Putin lui Scholz, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

El a afirmat ca „scopurile si obiectivele” Moscovei in razboiul sau cu Ucraina vor fi „fara nicio indoiala atinse”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: