Blocuri de lava cat o cladire de trei etaje, expulzate de vulcanul din La Palma. Prabusire partiala a conului vulcanului – Video

externe

Blocuri de lava incandescenta, de marimea unei cladiri cu trei etaje, s-au rostogolit pe un versant de pe La Palma, in timp ce o serie de miscari seismice a zguduit regiunea, duminica, la trei saptamani de la eruptia vulcanului de pe aceasta insula spaniola, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Duminica au avut loc 21 de miscari seismice, cea mai puternica avand magnitudinea 3,8, conform Institutului National Geologic (ING) din Spania, cutremurand pamantul in localitatile Mazo, Fuencaliente si El Paso.

Blocurile de magma incandescenta expulzate pe versantul vulcanului Cumbre Vieja aveau dimensiunea unei cladiri cu trei etaje, a indicat duminica institutul spaniol de geologie si minerit.

In cursul zilei de sambata, a avut loc o prabusire partiala a conului vulcanului, in apropierea punctului de emisie, a declarat Stavros Meletlidis, purtator de cuvant al ING, pentru Reuters.

„Prabusirea flancului nordic al vulcanului Cumbre Vieja a provocat eliberarea unor blocuri mari de materie si aparitia unor noi fluxuri care se scurg prin zone care au fost deja evacuate”, a scris pe Twitter Departamentul de Securitate Nationala al Spaniei, precizand ca „lava a ajuns in zona industriala Camino de la Gata si la noi cladiri”.

Raurile de lava au distrus 1.186 de cladiri de la eruptie de pe 19 septembrie, a indicat Institutul de Vulcanologie din Insulele Canare.

Lava a inghitit 493 hectare de teren, a declarat Miguel Angel Morcuende, director tehnic in cadrul organizatiei Planul de urgenta pentru situatii de urgenta vulcanologica din Canare (Pevolca).

Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor de pe insula La Palma, cu o populatie de aproximativ 83.000 de locuitori.

Mai multe fulgere au fost observate sambata dimineata in apropierea locului de eruptie. Potrivit unui studiu publicat in 2016 in jurnalul stiintific Geophysical Research Letters, fulgerele pot aparea in timpul eruptiilor vulcanice deoarece coliziunea particulelor de cenusa creeaza o sarcina electrica.

Sambata au fost consemnate 37 de miscari seismice, cea mai semnificativa avand magnitudinea 4,1, a transmis ING.

Aeroportul din La Palma a fost redeschis in weekend, dupa ce fusese inchis de joi din cauza cenusii acumulate pe piste, a informat sambata operatorul aeroportuar Aena, precizand ca toate celelalte aeroporturi din Insulele Canare sunt operationale.

Mai mult despre:

Comentarii: