Blonda din Parlament: „Lupt impotriva sexismului cu sanii”. Campanie impresionanta in Islanda

life

Este membra a parlamentului din Islanda si a decis sa-si arate sanul, in semn de solidaritate cu o tanara care a fost batjocorita pe internet pentru ca si-a lasat mamelonul vizibil intr-o fotografie. Astfel a luat fiinta miscarea #FreeTheNipple, in care femei din intreaga lume tin sa posteze poze cu sanii goi pentru a lupta astfel impotriva sexualizarii corpului femeilor.

Bjort Olafsdottir este numele politicianei. Ea a explicat intr-un editorial publicat in The Independent ce a stat la baza acestei decizii indraznete.

„In ultima saptamana, sanul meu cel stang a jucat un rol atat de mare in viata mea incat nu as fi crezut niciodata. Sfarcul meu este acum mai cunoscut decat fata mea, ceea ce ati putea crede ar ar putea fi o problema pentru un reputat membru al parlamentului din Islanda, asa cum sunt eu.

Dar sunt in regula cu asta. Impreuna cu alte mii de femei care si-au facut selfie cu sanii goi, am reusit sa atragem atentia asupra unei probleme cruciale cum nu s-a mai intamplat pana acum.

Totul a inceput cand o tanara studenta, pe nume Adda Smaradottir, a postat pe internet o imagine cu sanul gol. A facut asta in semn de protest fata de cenzura practicata Facebook si Instagram la adresa corpului femeilor.

Nu a durat mult pana cand barbatii au incercat sa o umileasca si sa isi bata joc de Ada. Au numit-o tarfa. I-au spus ca ar putea sa nu mai fie primita intr-un program de schimb de experienta cu Costa Rica. Si a functionat. S-a simtit nesigura si a sters fotografia.

Ca reactie, un grup de studente feministe a postat poze similare cu sanii goi. A fost cel mai frumos lucru pe care l-am vazut in ultima vreme. Mesajul lor a fost clar. Cei care incearca sa umileasca femeile ar trebui sa se simta rusinati.

Am dorit si eu sa ajut. Asa ca mi-am luat telefonul si mi-am fotografiat sanul stand, dupa care am postat imaginea pe Twitter.

icelandMPnipple

Va ganditi ca o astfel de decizie ar putea avea repercusiuni serioase asupra mea, fiind membra a parlamentului. De fapt nici nu-mi pasa ca sanul meu este la vedere. In fond, acum sunt insarcinata, iar dupa ce voi naste cei doi gemeni ii voi alata oriunde si oricand va fi nevoie. Sanii mei nu vor mai fi doar pe internet, vor fi peste tot”,  a scris Bjort Olafsdottir in The Independent.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: