Bloomberg, citand servicii secrete: Rusia pregateste „executii publice” in orasele ocupate din Ucraina pentru a frange moralul localnicilor

externe

Rusia a elaborat planuri pentru executii publice in Ucraina, in momentul in care orasele vor fi capturate de trupele rusesti, relateaza Bloomberg, citata de BBC.

Bloomberg citeaza un oficial european din domeniul serviciilor de informatii care a declarat ca Moscova a elaborat strategii pentru a frange moralul ucrainenilor, pentru a-i descuraja sa riposteze pe masura ce orasele cad sub controlul Kremlinului.

Oficialul a declarat ca Moscova intentioneaza sa reprime protestele, sa retina opozantii si, eventual, sa efectueze executii publice, scrie agentia de stiri.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale sa sporeasca sprijinul militar pentru tara sa, sustinand ca daca Ucraina va fi infranta de Rusia aceasta din urma va ataca apoi restul Europei de Est, incepand cu statele baltice, pentru a ajunge ”pana la Zidul Berlinului”, dar s-a declarat dispus sa negocieze direct cu omologul sau rus Vladimir Putin, ”singurul mod de a opri razboiul”, relateaza AFP.

”Daca noi disparem – sa ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Pana la Zidul Berlinului, credeti-ma!”, a spus Zelenski in fata presei, cerand statelor occidentale ”sa inchida cerul” ucrainean in fata avioanelor ruse, adica sa creeze o zona de excludere aeriana, si sa dea avioane fortelor aeriene ucrainene.

”Iar daca nu aveti forta sa inchideti cerul, atunci dati-mi avioane!”, le-a cerut presedintele ucrainean statelor occidentale.

El s-a declarat de asemenea pregatit sa discute direct cu presedintele rus Vladimir Putin pentru a opri razboiul declansat de acesta impotriva Ucrainei. Insa l-a si admonestat in acelasi timp: ”Ce vrei de la noi? Pleaca de pe pamantul nostru!”.

Apoi a continuat, adresandu-se tot lui Putin: ”Aseaza-te la masa cu mine (…), dar nu la 30 de metri, cum ai facut cu (Emmanuel) Macron sau (Olaf) Scholz. Sunt un tip normal, nu musc!”.

Mai devreme, ministrul britanic al apararii Ben Wallace a spus ca rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelasi efect cu crearea de catre NATO a unei zone de excludere aeriana deasupra Ucrainei, fara sa implice riscurile unei asemenea actiuni, in special acela al unor posibile confruntari directe intre avioanele NATO si cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agentia EFE, o zona de excludere aeriana ar impiedica nu doar actiunile aviatiei ruse, ci si pe cele ale aviatiei ucrainene, astfel ca din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasa pentru armata ucraineana, care s-ar vedea lipsita de optiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.

Presedintele Zelenski a avut in aceeasi zi o discutie la telefon cu omologul sau francez Emmanuel Macron, care a vorbit de asemenea cu Vladimir Putin. Dupa discutia dintre Macron si Putin, conform declaratiilor Kremlinului si ale Palatului Elysee, presedintele rus s-a aratat hotarat sa continue ofensiva militara in Ucraina pana la atingerea obiectivelor sale, mentionand printre acestea demilitarizarea Ucrainei si stabilirea unui statut de neutralitate pentru aceasta tara.

Comentarii: