Bloomberg: Crearea unei „coalitii a celor dispusi” sa trimita trupe in Ucraina ar putea cuprinde 37 de tari

externe

armistitiu, Ucraina, Emmanuel Macron, Keir Stermer, propunere

Premierul britanic Keir Starmer si presedintele francez Emmanuel Macron conduc discutii intre 37 de tari cu privire la formarea unei „coalitii a vointei” pentru Ucraina, daca se ajunge la o intelegere pasnica, relateaza Bloomberg.

Marea Britanie si Franta incearca sa consolideze pozitia Ucrainei in cadrul negocierilor, in timp ce presedintele american Donald Trump incearca sa ajunga la o intelegere in razboiul cu Rusia. Singurele doua puteri nucleare din Europa incearca sa elaboreze un plan care sa contribuie la garantarea securitatii Kievului.

Potrivit agentiei, „coalitia celor dispusi”, pe care Londra si Parisul lucreaza pentru a o forma, poate include tari din Europa, Commonwealth si Asia. Conform planului, vor oferi asistenta financiara, trupe, avioane sau nave navale pentru a ajuta la protejarea Ucrainei de o noua agresiune rusa.

Intr-o intalnire separata de marti la Paris, tarile non-NATO, inclusiv Australia, Japonia si Noua Zeelanda, s-au alaturat discutiilor cu lideri militari din zeci de tari europene, precum si Canada, potrivit unor persoane familiare cu discutiile.

Fiecare tara a fost intrebata ce anume este pregatita sa ofere coalitiei. Cei care au exclus trimiterea de trupe in Ucraina au fost intrebati daca sunt de acord cu desfasurarea de trupe terestre in tarile europene vecine si ce alta contributie ar putea aduce, inclusiv trimiterea de dragamine, nave, avioane, tancuri si furnizarea de informatii, au spus interlocutorii agentiei.

Liderii militari ii vor prezenta lui Starmer si Macron optiuni mai detaliate pentru fortele de mentinere a pacii pentru Ucraina in zilele urmatoare. Problema va fi discutata cu alti lideri in timpul unui apel telefonic virtual weekendul viitor, spun oamenii.

Propunerea va fi apoi prezentata lui Trump, care spera sa fie convins sa ofere garantii de securitate ale SUA sub forma de forte aeriene, informatii si supraveghere a frontierelor, fara a fi nevoie sa includa trupe americane in fortele de mentinere a pacii, au spus sursele.

De asemenea, Marea Britanie si Franta nu doresc ca Statele Unite sa cedeze cererilor lui Putin de demilitarizare a Ucrainei si de a-l obliga pe presedintele Volodimir Zelenski sa organizeze alegeri inainte de a se ajunge la un acord de pace permanent. Miercuri, Starmer a spus ca rapirea de catre Rusia a copiilor ucraineni ar trebui sa fie, de asemenea, parte a acordului.

Oficialii cred ca acordul SUA-Ucraina privind incetarea focului de 30 de zile, precum si dezvoltarea planurilor pentru o forta de mentinere a pacii, au crescut presiunea asupra Rusiei, fortand-o sa faca concesii. Cu toate acestea, exista temeri serioase ca Rusia va folosi perioada de incetare a focului pentru a rearma si pentru a continua atacurile asupra Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: