BNR mentine la 7,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si 4,8% pentru 2024

externe

inflatie cu o singura cifra, Romania, iulie, scumpiri, alimente, economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut la 7,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a majorat la 4,8% pe cea pentru sfarsitul lui 2024, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, relateaza Agerpres.

BNR estima in august 2023 o inflatie de 7,5% pentru finalul anului 2023 si 4,4% pentru sfarsitul lui 2024.

„Aceasta este prognoza pe care probabil ca o asteptati. Nu difera mult de cea anterioara, din luna august. Avem o reconfirmare a prognozei pentru finele anului la 7,5%, nu este modificata, insa o revizuire ascendenta a traiectorii pe parcursul anului 2024, in contextul majorarilor legiferate. Pe acelea le-am luat in considerare. Este vorba de impactul de runda I-a al cresterilor de TVA, aducerea lor la acelasi nivel, sa spunem, sau trecerea de la trei trepte la numai doua trepte si cresterea accizelor. Impactul asta este estimat la 0,9 puncte procentuale, care apare in special in trimestrul I al anului viitor, dar ulterior se intra pe aceeasi traiectorie de dezinflatie si ajungem in intervalul tintei la orizontul lui T3, trimestrul III din 2025. Ceea ce, ca sa ii irit putin pe monetaristi, ca sunt multi monetaristi in sala, nu este rau, in contextul a doua razboaie si a tuturor incertitudinilor. Deocamdata prognoza arata relativ bine”, a afirmat Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

El a explicat ca principala contributie la scaderea inflatiei este reducerea inflatiei CORE 2 ajustat, iar aceasta arata ca intarirea politicii monetare si tinerea la nivel relativ inalt a dobanzilor o perioada mai lunga de timp si-a spus efectul si isi va spune in continuare.

„Ce este relativ nou in aceasta prognoza, este ca avem o cerere excedentara intr-un declin mult mai rapid decat am vazut in lunile de vara. Ea este previzionata a fi eliminata in totalitate pana la finele anului viitor, si asta in contextul anticiparii unui ritm sustinut al corectiei fiscale pe parcursul anului 2024 si al continuarii transmisiei efectelor induse de normalizarea politicii monetare la noi si in lume. Ce riscuri vedem la adresa acestor prognoze? In ceea ce priveste evolutia cererii interne, nu vedem riscuri inflationiste, ci mai degraba in jos. La impactul preturilor materiilor prime, al bunurilor intermediare si finale datorita in special tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu vedem riscuri in sus, de crestere. Politica fiscala si cea a veniturilor sunt riscuri in ambele sensuri. Unele cum sunt masurile de majorare a unor taxe, care se duc direct in preturi, in sens de crestere a preturilor, dar din punct de vedere al cererii agregate, deci atingerea obiectivelor de deficit bugetar avute in vedere de guvern, duce inflatia in jos. Iar pe piata muncii din punctul nostru de vedere, luand in considerare si anul electoral, riscurile sunt de a impinge cresterea preturilor in sus, de a amplifica cresterea preturilor”, a explicat Mugur Isarescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: