„Boala girofarului”. Explicatiile unui jurnalist Pro TV privind infrangerea pro-europenilor la Chisinau

analize

Jurnalistul Vitalie Cojocari (Pro TV), originar din Republica Moldova, detaliaza cum a fost posibil ca filorusul Ion Ceban sa castige alegerile pentru Primaria Chisinau in detrimentul lui Andrei Nastase, sustinator al UE.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea voturilor in cele 307 sectii de votare din Capitala Republicii Moldova, Ceban a fost sustinut de 52,39% dintre votanti, in timp ce contracandidatul sau a primit increderea a doar 47,61% dintre alegatori.

Vitalie Cojocari, prezent la Chisinau la aceste alegeri, prezinta mai multe explicatii privind infrangerea pro-europeanului Andrei Nastase. La fel ca la Bucuresti, si politicienii moldoveni sufera de „boala girofarului”.

Iata postarea integrala a lui Vitalie Cojocari:

Boala girofarului si rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Am promis sa scriu despre rezultatul alegerilor din Chisinau. Nu de alta, dar astazi ma intreaba unii ce s-a intamplat? De ce a devenit Chisinaul rosu? De ce au castigat rusii? Cum de a putut pierde Andrei Nastase primaria capitalei, desi a castigat alegerile trecute, paradoxal, chiar in fata socialistului Ivan Ceban?

Inainte de a va spune ce s-a intamplat, o sa inserez aci o mica intamplare personala, care nu doar m-a socat, ci m-a pus in pericol. S-a intamplat in Republica Moldova de unde m-am intors ieri.

Conduceam pe drumul care leaga vama Leuseni de Chisinau. Eram undeva intre vila prezidentiala Condrita si capitala Republicii Moldova, noaptea. Drumul – liber, nicio masina in spate, niciuna in fata. Deodata, soseaua intunecata a explodat in culori rosii de girofar si zgomote asurzitoare de nino-nino.

Urgia venea din fata. Era o coloana oficiala pentru ceva oficialitate, ceva politician. Habar nu am cine. Nu stiu daca era Igor Dodon. Putea fi orice politician moldovean. Am tras puternic de volan si am oprit brusc pe marginea drumului. Putin a lipsit sa nu derapez complet si… Doamne fereste!

Ca sa intelegeti, era un drum cu doua benzi de circulatie(una dus, alta intors), iar coloana oficiala nu mergea pe banda ei, ci pe mijlocul drumului, inclusiv pe contrasens. Fara nicio logica. Drumul era liber, nu aveau de ce sa-i forteze pe soferii care mergeau regulamentar pe celalalt sens sa opreasca, sa iasa de pe asfalt. Cineva fara experienta ar fi sfarsit rau…

Nu este prima data cand se intampla acest lucru. Pe vremurile lui Voronin, coloana in care se afla unul din premierii sai(e vorba de Vasile Tarlev), a fost implicata intr-un accident care a dus la moartea unor oameni dintr-o masina care nu a mai avut timp sa se fereasca. Insusi Igor Dodon a fost implicat in niste accidente de circulatie. A patit-o si fostul premier Vlad Filat.

De ce este relevanta aceasta aventura rutiera periculoasa in care am fost implicat pentru rezultatul alegerilor? Pentru ca politicienii din Republica Moldova au demonstrat de-a lungul vremii ca au boala girofarului. Adica, se izoleaza de oameni, de probleme, de cetateni si par sa fie o casta separata, aparata de niste baieti bine antrenati si pregatiti, in masini de lux, pierzand legatura cu realitatea. Pana acum nu am observat exceptii. Boala girofarului mai inseamna si o aroganta cumplita a politicienilor moldoveni.

Iar electoratul ii pedepseste. Pe toti. Fara exceptie. Voronin, Filat, Plahotniuc – toti sunt istorie. Toti aveau boala girofarului, dar au fost plecati.

Evident, electoratul este ajutat de ”partenerii externi”. Cand de Rusia, cand de UE, cand de SUA… Romania? Romania este mai putin influenta la Chisinau, dar asta este alta poveste si nu vreau sa derapez.

Deci, ce s-a intamplat la alegerile de la Chisinau, ma intrebati?

Pai, electoratul de dreapta, cel proeuropean(mai numeros in Chisinau decat electoratul prorus, de stanga) este, de regula, mai informat, mai atent la declaratiile politicienilor si foarte usor de suparat. Nu spun daca electoratul de dreapta are sau nu are dreptate. Spun doar de ce s-a suparat si nu a iesit la alegeri ca data trecuta.

Unii cetateni moldoveni sunt suparati ca Andrei Nastase si Maia Sandu nu au reusit sa se ridice la inaltimea asteptarilor lor. Ei au vrut mai multe reforme, o lupta mai dura cu coruptia, oameni mai competenti in functii cheie. Se cred pacaliti si considera ca boala girofarului i-a atins inclusiv pe cei doi lideri ai puterii proeuropene.

La Bucuresti nu se stie, dar la Chisinau au fost multe astfel de semne de suparare. Plahotniuc abia acum a fost dat in cautare internationala, la cateva luni de la fuga sa. Alegerea unui procuror care sa starpeasca din radacina coruptia, un fel de Kovesi basarabean, starneste reactii vehemente. Nimeni din cei care sunt pe lista scurta nu are prea multa credibilitate in randul electoratului de dreapta.

Sunt multe, foarte multe nemultumiri. Chiar ministerele controlate de blocul proeuropean ACUM au starnit aceste reactii. De pilda, MAI, MAE, Ministerul Justitiei.

Electoratul de stanga, rusofil este mai greu de suparat de politicienii care ii reprezinta. Ei sunt mai greu de urnit si raspund rapid la informatiile care vin de la Moscova. Apropo, la Bucuresti se face o confuzie. RUSOFIL NU INSEAMNA RUS!!! Spun asta pentru ca stiu suficienti cetateni moldoveni de etnie rusa care sunt proeuropeni, care vad viitorul Republicii Moldova in Europa, nicidecum cu Rusia. Stiu, e paradoxal, dar asa este. Pe de alta parte, in randul etnicilor vorbitori de romana sunt extrem de multi nostalgici, prorusi(desigur, ei isi spun moldoveni).

Asadar, asteptari mari, rezultate care au nemultumit, la care putem adauga si o fragmentare urata in interiorul blocului ACUM, dar si o parte a presei controlate inca de oamenii lui Plahotniuc… Totul a dus catre acest rezultat – Ivan(Ion sau Iv) Ceban, primar. In plus, boala girofarului, un fel de aroganta politica greu de iertat de catre unii alegatori.

Atentie, cifrele nu indica o catastrofa. Ceban a castigat Chisinaul cu 5 puncte procentuale diferenta. ACUM, Andrei Nastase, Maia Sandu inca au sprijin. Sunt multi oameni care cred in blocul ACUM. Totusi, erodarea a inceput. Si a inceput uluitor de repede dupa ajungerea lor la putere.

Despre Ivan Ceban ce sa va spun? Ca in aceasta campanie electorala a pozat intr-un om care nu ar suferi de boala girofarului. A incercat sa imbrace haina de tehnocrat proeuropean. Trebuie sa-l auziti pe socialistul Ivan Ceban cum vorbeste cu accentul sau de bucurestean. Vedem daca ramane asa. Apropo, presa de la Chisinau a scris despre Ceban ca nu a prea lucrat in privat, toata viata sa a fost in special in functii publice, dar are ceva apartament de vreo 200 de metri patrati intr-o zona luxoasa din Chisinau… daruit de parinti.

Ce urmeaza? Pai, logica ne spune ca Igor Dodon ar putea lejer prelua puterea in Republica Moldova. Adica, inghitirea deputatilor lui Plahotniuc, motiune de cenzura si trimiterea ACUM in opozitie. Vedem daca este asa. Vedem daca blocul ACUM este cu adevarat bolnav si daca se trateaza de aceasta boala a girofarului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: