Categories: actualitate

Bode anunta ca Udrea va fi incarcerata in Romania pana la data de 20 iunie: „Statul roman o va aduce”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anuntat miercuri ca Elena Udrea va fi adusa in Romania, pentru a fi incarcerata, pana la data de 20 iunie.

„In urma cu cateva ore am primit o solicitare din Bulgaria pentru a realiza procedurile de extradare pana pe 20 iunie. Acum se analizeaza un plan de extradare. Pana pe 20 iunie statul roman o va aduce”, a spus Bode.

Sindicatele din penitenciare au reactionat, saptamana trecuta, in urma afirmatiilor fostului ministru Elena Udrea privind conditiile de detentie din Romania, angajatii din sistem constatand ca „a devenit o cutuma printre politicienii infractori sa lanseze acuzatii false despre conditiile din penitenciare, pentru a scapa de puscarie”.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) catalogheaza drept „atacuri sistematice UDREA la imaginea politiei penitenciare” afirmatiile Elenei Udrea privind conditiile de detentie din Romania, considerand ca Politia penitenciara este prejudiciata prin aceste afirmatii.

„Este adevarat ca nu avem un sistem penitenciar asa cum si-ar dori politicienii infractori dovediti de justitie, insa banii publici furati timp de 10 ani de Elena Udrea si de clientela politica din anturajul acesteia ar fi putut fi folositi pentru investitii in conditiile de detentie si de munca din penitenciare si, poate astazi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.

Din pacate, am avut o clasa politica din care a facut parte si fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai Romaniei, ci si educatia si sanatatea romanilor. Efectele le vedem astazi. In continuare, Elena Udrea nu renunta la prejudicierea politiei penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit si condamnat, lansand in spatiul public romanesc, inclusiv in spatiul public din afara granitelor tarii, acuzatii nefondate despre posibile conditii inumane si degradante din penitenciarele romanesti.

A devenit o cutuma printre politicienii infractori sa lanseze acuzatii false despre conditiile din penitenciare, pentru a scapa de puscarie”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii sambata si semnat de presedintele FSANP, Cosmin Dorobantu.

El sustine ca Udrea arata sistemul penitenciar „dupa ce a contribuit, timp de 10 ani, la saracirea unor generatii de romani, printre care se afla si familiile politistilor de penitenciare”.

Sindicalistii din sistem explica si care sunt conditiile in care fostul ministru va executa pedeapsa. Astfel, dupa ce va ajunge in Romania, Elena Udrea va fi dusa la Penitenciarul de femei Ploiesti – Targsorul Nou, unde timp de 21 de zile se va afla in carantina intr-o camera ce ii va asigura un spatiu minimum de 4 metri patrati.

„In perioada de carantinare-observare, se studiaza comportamentul si personalitatea Elenei Udrea, se efectueaza examene medicale, se desfasoara activitati de educatie sanitara si se evalueaza nevoile educationale, psihologice si sociale, in scopul stabilirii ariilor de interventie si asistenta. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileste Planul individualizat de evaluare si interventie educativa si terapeutica prin care se precizeaza activitatile si programele in care fostul politician urmeaza a fi inclus pe perioada detinerii”, transmit sindicalistii.

Ulterior, avand in vedere domiciliul, ea va continua executarea pedepsei in acelasi penitenciar, in regim ce ar putea fi inchis sau semideschis.

„Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia (din penitenciar – n.r.) va lua in calcul statutul Elenei Udrea de persoana care necesita protectie, fapt ce va presupune cazarea individuala sau impreuna cu detinute compatibile pe criterii de educatie, profesie sau functie avuta anterior arestarii. Totodata, statutul de persoana care necesita protectie presupune participarea la toate activitatile din penitenciar (inclusiv munca – daca fostul politician opteaza pentru aceasta posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protectie, atat din punct de vedere al demnitatii umane, cat si al sigurantei proprii”, precizeaza documentul citat.

Conform acestuia, in penitenciarul din judetul Prahova fenomenul supraaglomerarii „nu este atat de accentuat” ca in unitatile penitenciare destinate barbatilor.

Penitenciarul Ploiesti-Targsorul Nou are celule concepute pentru cazarea la comun.

„Din punct de vedere al spatiului asigurat Elenei Udrea, garantam opiniei publice ca va fi optim pentru respectarea unui spatiu minim individual de 4 mp pe toata perioada executarii pedepsei de catre fostul ministru.

Camerele de detinere asigura fiecarei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalatii de incalzire si utilitati igienico-sanitare, astfel incat fiecare persoana detinuta sa aiba acces permanent la apa potabila si zilnic la apa calda, acces nerestrictionat si permanent la grupurile si instalatiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice si a celorlalte nevoi specifice genului, ori de cate ori este necesar, in conditii de igiena si intimitate. Spatiile de detinere sunt amenajate, astfel incat sa permita iluminatul natural si artificial, precum si aerisirea optima a acestora.

In fiecare camera sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere si banci, iar in baie rafturi pentru pastrarea incaltamintei. Celelalte bunuri de folosinta indelungata sunt pastrate la magazia penitenciarului unde detinutele au acces conform programului stabilit”, mai transmite FSANP.

Oficialii sindicatului explica, de asemenea, ca grupurile sanitare din inchisoarea de la Targsor sunt dotate cu chiuveta, dus, oglinda, etajera si vas WC, compartimentate astfel incat sa asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaleta sunt despartite de grupul sanitar prin intermediul usilor PVC, avand asigurata ventilatie naturala printr-o fereastra. De asemenea, accesul la apa potabila este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploiesti-Targsorul Nou la o sursa autorizata proprie, iar calitatea apei este certificata periodic prin buletine de analiza, scopul fiind acela ca valorile sa corespunda normelor in vigoare.

Apa calda este distribuita in cadrul tuturor sectiilor de detinere, zilnic, in intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de detinere.

„Elena Udrea va avea puse la dispozitie articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, patura si perna), conform normativului existent si valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem. Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea in aer liber timp de minimum doua ore, in curti de plimbare amenajate.

Daca fostul politician nu va opta sa presteze munca ori sa participe la alte activitati in afara camerei, perioada minima de plimbare in aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare. Hrana Elenei Udrea se va realiza in baza unui meniu diversificat pentru fiecare norma de hrana, cu mentionarea normelor asigurate la mic dejun, pranz si cina. Meniurile sunt avizate de catre medicul sef, acestea fiind afisate, zilnic, in cadrul fiecarei sectii de detinere.

Asigurarea mentinerii legaturii cu mediul de suport este realizata prin intermediul vizitelor, comunicarilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate in interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat in camera de detinere, precum si de publicatii, emisiuni radiofonice si televizate”, mai precizeaza comunicatul dat publicitatii de sindicatele din penitenciare.

In documentul citat se arata ca fostul ministru are garantat dreptul la asistenta medicala, tratament si ingrijiri „fara discriminare in ceea ce priveste situatia ei juridica sau regimul de executare”, aceste drepturi fiind asigurate cu personal calificat, in mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de cate ori este necesar.

„Presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) considera ca Elena Udrea va beneficia, in inchisoare, de conditii mult mai bune decat beneficiaza batranii din azile, copii din orfelinate si bolnavii din spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii, categorii sociale care deconteaza, in prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, se mai arata in comunicatul FSANP.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Piedone si-a depus candidatura: „Voi castiga cu 42%”. A venit sfidator cu tricou „Si eu sunt interlop”

Cristian Popescu Piedone si-a depus, vineri, candidatura la Biroul Electoral pentru functia de primar al…

2 ore ago

Seful AIEA, avertisment: „Iranul are suficient material pentru o bomba nucleara”

Iranul are mai mult uraniu puternic imbogatit decat are nevoie daca doreste sa construiasca una…

2 ore ago

Ciolacu: „In fiecare zi, in Dubai sunt 100.000 de romani in vacanta”

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut vineri, la finalul viziteo oficiale in Emiratele Arabe Unite, ca…

2 ore ago

Guvernul interimar din Bulgaria a inceput drumul cu stangul. Premierul interimar cere deja schimbarea a doi ministri

Premierul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev, si mai multi politicieni insista ca presedintele tarii, Rumen…

2 ore ago