Bode, campion la slugarnicie: „Domnule prim-ministru, taiati de la radacina informatiile ca eu as putea fi premier. Nu exista varianta Bode”

politica

Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a cerut lui Florin Citu, in sedinta conducerii PNL, sa „taie de la radacina” informatiile conform carora Vilceanu si el insusi ar fi variante de prim-ministru.

„Noi nu putem sa il sustinem pe Ciolos. PNL nu sustine demersul de a veni cu un guvern in jurul USR, in jurul lui Dacian Ciolos. Sa ne aducem aminte de mandatul de ministru, europarlamentar, premier. Nu e in regula cum s-a purtat cu partenerii. Este responsabilitatea PNL ce face PNL. Este responsabilitatea lui Ciolos sa faca guvernul. PNL are o singura propunere: presedintele PNL sa fie si premierul. Va rog ca informatiile care circula pe surse sa le taiati de la radacina: nu exista alte variante, nu exista varianta Vilceanu sau varianta Bode”, a declarat Bode, citat de news.ro si G4 Media.

„Se contureaza acest punct de vedere, raspunsul nostru trebuie sa fie constant cu ce am spus: sarcina formarii guvernului apartine celor care au dat jos guvernul PNL. Tu ai avut o majoritate si ei au obligatia sa dea guvernul Romaniei, ca ei l-au dat jos. Nu veniti la noi, mergeti la cei cu care ati dat jos guvernul”, a spus si Emil Boc.

Premierul desemnat, Dacian Ciolos, va depune luni la Parlament programul de guvernare si lista de ministri.

„Biroul National al USR s-a intrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Ciolos, si a stabilit un calendar pentru zilele urmatoare: sambata – finalizarea programului de guvernare; duminica – sedinta de Birou National si Comitet Politic pentru aprobarea programului si a listei de ministri; luni – depunerea programului de guvernare si a listei de ministri in Parlament”, anunta USR.

Ciolos a declarat, anterior, ca pentru a se evita criza politica nu se face un pas in spate, ci unul in fata.

„Pentru a evita criza politica nu faci un pas in spate, ci faci un pas in fata. Si am facut acest pas in fata. Ce sa las eu, pentru ca nimeni nu a propus nimic. Nu am vazut nicio propunere azi de la PNL. Astept sa vad decizii asumate, nu recomandari catre parteneri”, a subliniat Ciolos.

El a amintit ca a propus PNL si UDMR refacerea coalitiei plecand de la un program cu solutii concrete, legate de preturile la energie, de combaterea pandemiei de COVID-19 si lansarea reformelor prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

„Din pacate, am constatat si astazi ca PNL refuza deocamdata o negociere cu premierul desemnat de presedintele Iohannis si nu pot sa fac decat in continuare un apel la PNL sa nu fuga de responsabilitate, pentru ca Romania are nevoie de un Guvern. Eu sper sa putem gasi solutia. (…) In aceste conditii si din dorinta de a rezolva cat mai repede criza prin care trecem, USR ramane in continuare determinat si eu, ca premier desemnat, raman determinat sa propun pana la inceputul saptamanii viitoare un Guvern in Parlament, pentru ca acolo, in Parlament, se vede daca exista sustinere sau nu pentru un Guvern”, a declarat Ciolos.

„USR nu va negocia cu PSD, cu PSD, de altfel, daca ar fi sa discutam, a negociat PNL. Au avut un Guvern impreuna, ei au avut o alianta impreuna, asa incat nu cred ca este cazul sa ne dea noua lectii cu cine sa negociem si cu cine nu. Noi am fost foarte clari pe aceasta linie si vom fi in continuare. Ce vom face noi? Vom pregati un program de guvernare cu masuri care trebuie luate cat mai repede, le vom prezenta in Parlament, apoi parlamentarii vor decide daca este momentul sa dea un Guvern cu puteri depline Romaniei, care sa treaca aceasta perioada de criza sau daca vor sa prelungeasca in continuare incertitudinea”, a mai afirmat Ciolos.

El a spus ca a incercat sa negocieze cu liberalii, insa Florin Citu nu a mai vrut sa se intalneasca cu el.

„Am incercat sa negociem, insa dincolo de discutiile pe care le-am avut, premierul Citu nu a mai vrut sa ne intalnim. M-a informat care a fost decizia Biroului Executiv, de altfel a spus ca a ramas cu aceeasi decizie, ca nu a schimbat mandatul si ca, in aceste conditii, nu are sens sa ne mai vedem. Noi ramanem in continuare deschisi cu discutiile. Dar, majoritatile se demonstreaza in Parlament”, a adaugat presedintele USR.

Intalnirea dintre premierul desemnat, Dacian Ciolos, si liderii PNL, UDMR si minoritatilor nationale care urma sa aiba loc vineri a fost anulata, dupa decizia conducerii PNL de a-i solicita presedintelui USR sa negocieze cu PSD si AUR pentru formarea majoritatii necesare investirii Guvernului.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: