Bode iar a adormit in post. Ambasada SUA il contrazice, confirma ca o masina proprie a fost vandalizata de AUR-isti in curtea Parlamentului

news

Ambasada SUA l-a contrazis marti pe ministrul de Interne, Lucian Bode, confirmand ca o masina care ii apartine a fost vandalizata de manifestantii AUR in curtea Parlamentului.

Ministrul a sustinut nicio masina care apartine corpului diplomatic nu a fost vandalizata. „Am intrebat daca masinile corpului diplomatic au fost vandalizate. Am inteles ca nu. In acest moment noi facem verificari cu privire la aceasta infractiune de distrugere si cu siguranta vom face verificari si cu privire la modul in care jandarmii s-au achitat de sarcinile ce le reveneau in momentul in care protestatarii au fortat”, a spus ministrul de Interne.

Insa Ambasada SIA a emis un comunicat de presa in care  confirma faptul ca un autovehicul care ii apartine a fost avariat in timpul protestului AUR. Ambasada mai precizeaza ca, la acest moment, nu sunt disponibile informatii suplimentare.

Protestatarii care au intrat, marti, in curtea Senatului au fost permanent sub supravegherea jandarmilor si nu au fost inregistrate alte incidente, a declarat seful Jandarmeriei Bucuresti, Catalin Stegaroiu, precizand ca „adunarea a fost pasnica si situatia a fost sub control”.

„Acest protest a fost organizat si desfasurat de o formatiune politica din Parlamentul Romaniei impreuna cu alte organizatii civice, fara a fi asumat si a fi declarat conform cadrului legal in vigoare, ceea ce este regretabil”, a afirmat Stegaroiu.

Jandarmii au decis sa retraga dispozitivul, a adaugat el, deoarece manifestantii ar fi putut fi raniti „destul de grav” de jandarmi si de poarta.

„Colegii mei au apreciat ca daca vor mentine dispozitivul, manifestanti, persoane care participa la protest puteau sa fie ranite destul de grav de jandarmi si de poarta. Din acest motiv, pentru detensionare, s-a retras un pic dispozitivul, fiind permanent sub control, am avut un grup de 200-300 de persoane care au intrat in curtea Senatului, au fost permanent sub supravegherea noastra, nu au fost alte incidente. Ulterior, au parasit curtea Senatului la indrumarea fortelor de ordine”, a aratat Catalin Stegaroiu.

El a mentionat ca in prezent se desfasoara activitati de identificare a protestatarilor si de sanctionare a acestora.

„Cu tot ce s-a intamplat in jurul Palatului Parlamentului si in curtea Senatului, impreuna cu colegii de la Politia Capitalei, la acest moment, desfasuram activitati de identificare a persoanelor, respectiv de sanctionare a acestora conform cadrului legal in vigoare. (…) Parte dintre acestea au fost identificate. Acum, la aceasta ora, se fac identificari, se strang probe cu privire la actiunea acestora si va garantez ca vor fi sanctionati, asa cum am procedat de fiecare data”, a afirmat seful Jandarmeriei Bucuresti.

Catalin Stegaroiu a explicat ca folosirea gazelor lacrimogene s-a datorat unei greseli si a spus ca nu are informatii despre persoane care sa fi fost afectate de folosirea sprayurilor lacrimogene.

„Dintr-o greseala, la un dispozitiv s-a apasat. Din cauza presiunii care a fost pe cordon, s-a apasat din greseala pe un spray. Dar o singura situatie izolata. (…) Nu am aceasta informatie despre multe persoane care au fost afectate de acest spray, dar va garantez, asa cum facem dupa fiecare misiune, facem analizele noastre interne, daca sunt situatii in care colegii nostri gresesc, cu siguranta se vor lua masurile legale”, a mai spus seful Jandarmeriei Bucuresti.

Potrivit acestuia, la fata locului au fost „sute de jandarmi” iar situatia „a fost permanent sub control”.

„Nu am fost depasiti absolut deloc. Situatia a fost permanent sub control. Nu confundati un moment, momentul acela de intrare in curtea Senatului. (…) N-am spus ca aplaud activitatea jandarmilor, dar la acest moment va spun ca am reusit sa gestionam situatia cu calm. Ca dovada, nu avem raniti sau situatii mai grave, nici in randul fortelor de ordine si nici in randul manifestantilor, mai ales”, a subliniat Stegaroiu.

Legat de persoanele care au protestat in curtea Camerei Deputatilor, seful Jandarmeriei Bucuresti a afirmat ca acestia au fost introdusi in acea zona cu masinile unor parlamentari.

„Legat de acel grup de maxim 50 de persoane care au ales sa se manifeste in interiorul curtii Camerei Deputatilor, va pot spune ca acestia fac parte din categoria angajatilor acestui grup parlamentar, adica ale birourilor parlamentare ale acestei formatiuni politice, iar o parte dintre acestia au fost introdusi in masinile acestor parlamentari, avand dreptul sa introduca invitati in curtea Camerei Deputatilor”, a mai declarat Catalin Stegaroiu.

Aproximativ 1.500 de sustinatori si parlamentari AUR s-au strans, in cursul diminetii, in zona Palatul Parlamentului, pentru a protesta fata de introducerea certificatului verde COVID si a restrictiilor impuse in contextul pandemiei.

Comentarii: