Bode si Dincu, scut pentru apararea pensiilor speciale ale militarilor: „Pensiile militare nu sunt pensii de stat. Mi-au trimis pensionarii militari in aceste zile, pe Whatsapp si pe Facebook, cupoane si de 800 de lei, si de 700 de lei”

politica

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, ca in urma parcurgerii articolului 215 din PNRR, referitor la reforma sistemului public de pensii, nu a tras concluzia ca face referire la pensiile militare.

„Ieri, in cadrul sedintei de Guvern, ministrul Muncii a prezentat o nota de informare, nu un memorandum, nu un act normativ. (…) O pozitie diferita de cea a ministrului Muncii am avut si eu si ministrul Apararii. Am spus foarte clar, am citit de mai multe ori articolul 215 din PNRR – reforma sistemului public de pensii si absolut nicaieri nu am inteles ca este vorba de pensii militare”, a spus Bode, la sediul MAI.

El a aratat ca a vorbit in cadrul sedintei de Guvern despre ceea ce presupune pensia de serviciu, ce inseamna pensia ocupationala – care reprezinta un lucru diferit fata de pensiile speciale.

„Am definit si am aratat ce inseamna pensie de serviciu, ce inseamna pensie ocupationala din ce motiv a fost ea introdusa prin legea 223, care au fost argumentele legiuitorului, cand a venit si a spus ca militarii, jandarmii, politistii, si-asa mai departe, sunt in timpul activitatii blocati in anumite activitati – nu au dreptul sa desfasoare afaceri, nu au dreptul sa se asocieze si legiuitorul a stabilit ca la finalul carierei militarii beneficiaza de o pensie ocupationala, o pensie de serviciu, care nu este pe principiul contributivitatii, ci este un principiu stabilit de legiuitor si anume media ultimelor sase salarii”, a mai declarat Bode, citat de Agerpres.

El a precizat ca o chestiune importanta in cazul pensiilor ocupationale este ca nicio pensie nu este mai mare decat veniturile inregistrate, media veniturilor, in timp ce in cazul pensiilor speciale, pe langa pensia din sistemul public, cetateanul respectiv mai beneficiaza si de o indemnizatie – „ceea ce in mod clar se poate considera un venit special la pensie”.

„Pe de alta parte, cand vorbim de MAI, ieri aveam 100.222 de pensionari si am aratat ca aproape jumatate din acestia au pensie sub 4.000 si aproximativ 13.000 de pensionari au pensie sub 2.000 de lei. Eu nu cred ca putem vorbi de pensii speciale la sub 2.000 de lei”, a mai aratat Bode.

El a adaugat ca ministrii din cadrul sistemului de siguranta vor transmite un punct de vedere comun in care vor arata care este diferenta intre pensia ocupationala, de serviciu si pensia speciala.

„Sunt de acord cu reforma sistemului public de pensii. Sunt multe inechitati in sistem, dar trebuie sa intelegem ca militarii platesc CAS, CNASS, impozit si beneficiaza de aceasta prevedere legala de media a sase luni din activitate. Este nevoie de o reforma, este nevoie de o impozitare, daca asta va fi decizia finala, (…) nu vreau ca in spatele carierei unor militari, care beneficiaza de pensie militara, sa se ascunda cei care au pensii speciale in Romania„, a afirmat Bode.

O pozitie similara are si ministrul Apararii, Vasile Dincu. Dincu a avut chiar un mesaj identic cu al lui Bode.

„Vreau sa spun foarte clar, chiar daca in PNRR a fost un ministru care a incercat sa faca asta punand una din tinte, si am sa explic cum a aparut acest jalon 215 legat de plafonarea nivelului de pensii in Romania, considerand ca este nevoie ca pensiile militare sa fie plafonate pentru ca sunt pensii speciale, de fapt, in documentul european nu scrie nicaieri ca pensiile militare intra la pensii speciale, pentru ca nu sunt pensii speciale.

Pensiile militare sunt pensii de stat, pensii care exista in toata Europa, ca si in sistemul romanesc, in majoritatea tarilor NATO, in care este un fel de principiu, cum spune un analist care imi este prieten, bazat pe amanarea placerii. Adica, sunt sisteme ale statului in care individul nu e liber sa faca afaceri, sa castige bani din alta parte, are o serie de privatiuni de integrare, dar care la final ii asigura o viata decenta, atunci cand iese din cariera, o previzibilitate a carierei.

Pensiile militare nu pot fi definite ca pensii speciale dupa niciun criteriu. De aceea, dupa acest moment in care Ministerul Muncii a facut o comisie in care sa intre toate ministerele, sigur, si noi, si Ministerul de Interne, vom merge si vom discuta in aceasta comisie despre cum se pot moderniza sistemele de pensii. Si noi avem un proiect in legatura cu asta, este si cel din Parlament care sa aduca la echitate sistemul de pensii, dar, in niciun caz, nu vom participa la recalcularea pensiilor in sistem de contributivitate asa cum, la un moment dat, ni s-a sugerat. Nu vrem ca dupa pensiile militare care sunt pensii de serviciu sa se ascunda pensiile speciale. Cei cu pensii speciale, care exista in sistemul nostru, sigur ca este o sarcina politica si trebuie rezolvata“, a spus Vasile Dincu intr-un interviu pentru Defense Romania.

„Nici nu se compara. Exista cateva pensii mari care sunt in sistemul militar, dar e vorba de sistemul de justitie militar, care nu au legatura cu sistemul de pensii militar. Cea mai mica pensie militara, la regim de 25 de ani de activitate, este de 1058 de lei.

Mi-au trimis pensionarii in aceste zile, pe Whatsapp si pe Facebook, cupoane si de 800 de lei, si de 700 de lei. Subofiteri sau maistrii militari care au avut vechime si au ajuns sa li se calculeze … Nu este normal acest lucru. Deci, din perspectiva noastra, a Ministerului de Interne, a Ministerului Justitiei, cu penitenciarele, si a Ministerului Apararii, sistemul de pensii de acum trebuie cu adevarat adus la principii de echitate, dar niciodata nu o sa recalculam dupa un principiu al contributivitatii care nu poate actiona retroactiv, pentru ca este si imposibil de calculat.

Apoi, printre altele, pentru ca Banca Mondiala va fi un consultant si ne va face un nou sistem de pensii, nici nu putem, pentru ca o parte din sistemul militar este secret de stat. Deci, sa aruncam bazele noastre de date acolo“, a sustinut Vasile Dincu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: