Bogatiile din subsolul Donbasului, un alt motiv pentru ca Rusia sa cucereasca zona. Sursa uriasa de litiu de care este deja interesata China

analize

Donbas, regiunea din Ucraina pe care Rusia vrea sa o cucereasca, declansand luni o puternica ofensiva in acest sens, are bogatii consistente in subsol, in special litiu, esential pentru sectorul auto electric.

Geologii il numesc scutul ucrainean. Incepe de la granita nordica cu Belarus pana la tarmul Marii Azov, in sudul Donbasului. Potrivit studiilor Serviciului geologic ucrainean, in rocile vechi ale acestui scut se ascund depozite de litiu cu un mare potential. Descoperiri care au fost identificate mai ales in jurul zonei Mariupol, orasul-port din Donbas sfasiat de bombardamentele rusesti, scrie Renawable Matter.

„Poate ca acesta nu este motivul principal al invaziei, dar, fara indoiala, bogatia minerala a Ucrainei este unul dintre motivele pentru care aceasta tara este atat de importanta pentru Rusia”, a declarat Rod Schoonover, fost director al Sectiei de Mediu si Resurse Naturale din cadrul Consiliului National de Informatii al SUA.

O bogatie confirmata de faptul ca litiul ucrainean a inceput sa atraga atentia la nivel mondial inca de anul trecut, inainte ca invazia rusa sa opreasca explorarea. In noiembrie anul trecut, de fapt, compania australiana European Lithium a declarat ca este aproape de a obtine drepturile asupra a doua zacaminte promitatoare de litiu din regiunea Donetk (estul Ucrainei) si Kirovograd, in centrul tarii.

In aceeasi luna, compania chineza Chengxin Lithium a cerut, de asemenea, drepturile asupra unor zacaminte, o miscare care ar permite Chinei sa castige primul zacamant din Europa.

„Daca aceasta regiune cade sub controlul Rusiei, rezervele de litiu ar fi cu siguranta un beneficiu secundar pentru Kremlin. Cu siguranta, restul lumii ar avea un cuvant de spus. Nu ar importa litiu dintr-un stat paria (o natiune care nu este recunoscuta de guvernele altor tari din cauza incalcarii drepturilor omului), mai ales cand exista alternative mai bune in tari mai favorabile din punct de vedere geopolitic”, a spus Schoonover.

Unul dintre putinii geologi care au vazut aceste roci din Donbas este Andrea Dini, cercetator la Institutul de Geostiinte si Georezurse al CNR din Italia, care a participat la trei campanii la mina Khoroshiv-Volodarsk din nordul Ucrainei.

„Mina pe care am vazut-o nu a produs niciodata litiu, deoarece rocile sale contin minerale de litiu (zinnwaldite, trilithionite si polilithionite) care contin fluor”, spune Dini pentru Renewable Matter, „si sunt problematice pentru procesele metalurgice de extragere a metalului. Din 1991, ucrainenii de aici extrag in principal pietre pretioase”.

Cu toate acestea, in ultimele doua decenii, Serviciul geologic ucrainean a efectuat cercetari stiintifice si strategice, identificand mai multe zone cu minerale de litiu, cum ar fi spodumenul, cu un potential foarte ridicat.

„Rocile foarte vechi de care sunt interesati producatorii de litiu sunt pegmatitele care contin spodumen (silicat de litiu si aluminiu), mineralul preferat de industrie”, explica Dini. „Aceste roci nu au metale poluante, cum ar fi plumbul, zincul si cadmiul, dar contin silicati (cuart, feldspat) care, ca material rezidual, pot fi vandute industriei ceramice.”

Pe scurt, din pegmatite, nimic nu este aruncat. Potrivit cercetatorului, Ucraina si Serbia au, probabil, cel mai mare potential de extragere a litiului din intreaga Europa.

Ucraina are 10% din rezervele mondiale de fier, 6% din cele de titan si 20% din cele de grafit. „In geologie, aceasta regiune se numeste peneplain”, subliniaza Andrea Dini, „deoarece este atat de veche incat a fost aplatizata de eroziune. Multe dintre roci au miliarde de ani vechime si nu se vad la suprafata pentru ca sunt acoperite de straturi de sedimente.”

Cu toate acestea, in Ucraina exista mai mult decat minerale. In nord-est, in apropiere de granita cu Rusia, exista un bazin sedimentar vechi de 400 de milioane de ani, plin de material organic si roci de sisturi negre. „Acestea sunt sisturi negre cu cantitati mari de carbune si metan. De exemplu, o parte din independenta energetica a SUA se datoreaza extractiei de metan (gaz de sist) din aceste roci de pe teritoriul american.”

Exista, de asemenea, un alt sector care are o legatura stransa cu resursele Ucrainei: ceramica italiana. Districtul industrial de ceramica din Sassuolo este unul dintre cele mai importante din lume, iar calitatea placilor sale a depins si de importul din Ucraina de argila si caolin, un mineral care se extrage din carierele din Donbas.

In industria ceramica italiana, 25% din materiile prime – inclusiv argila considerata pretioasa – proveneau din Ucraina. Dupa invazia rusa, companiile din district vor trebui sa gaseasca alternative compatibile si competitive. Potrivit cunoscatorilor, in primul rand, acestea trebuie sa gaseasca o alta reteta, adica un nou amestec de argile, caoline si feldspati cu materiale importate din alte tari.

Mai mult despre: ,

Comentarii: