Bogdan Aurescu i-a cerut ministrului ucrainian de externe sa recunoasca inexistenta asa-zisei „limbi moldovenesti”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a intalnit, marti, cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care a reiterat sprijinul ferm al Bucurestiului pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei, dar a avut si „solicitarea repetata” ca aceasta tara sa recunoasca inexistenta asa-zisei „limbi moldovenesti”, potrivit site-ului stirile TVR.
In cadrul intalnirii Aurescu a exprimat solidaritatea Romaniei cu lupta poporului si a armatei ucrainene in razboiul de agresiune declansat de catre Federatia Rusa.
Cei doi ministri au discutat despre situatia infrastructurii critice din Ucraina, in special a celei energetice, cu consecinte grave, ample, resimtite de populatia civila.
Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat ca Romania va continua pe linia numeroaselor masuri adoptate in plan national pentru a veni in sprijinul Ucrainei si al refugiatilor ucraineni, pe palierele politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, in sfera dreptului international, precum si in plan sectorial. De asemenea, seful diplomatiei romane a reconfirmat angajamentul pentru implicarea Romaniei, alaturi de partenerii occidentali, in sustinerea efortului de reconstructie a Ucrainei.
Seful diplomatiei romane a evocat si lansarea Trilateralei Romania – Republica Moldova – Ucraina, la nivel de ministri de externe, cu participarea ministrilor energiei si a reprezentantilor companiilor energetice, in septembrie la Odessa. Cei doi oficiali au agreat organizarea unei noi astfel de intalniri trilaterale in viitorul apropiat.
De asemenea, Aurescu a amintit deschiderea oficiala a punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Krasnoilsk, la 10 noiembrie 2022, in prezenta prim-ministrilor Romaniei, Nicolae Ciuca, si Ucrainei, Denis Smihal. Demnitarul a subliniat importanta deosebita pe care o prezinta pentru partea romana imbunatatirea conectivitatii si racordarea cat mai stransa a comunitatilor ce traiesc de o parte si de alta a frontierei comune, cu efecte benefice in plan social si economic, precizeaza sursa citata.
Demnitarul roman a evocat si recenta adoptare de catre Parlamentul Romaniei, la 23 noiembrie 2022, a Declaratiei de condamnare a Holodomorului – crima deliberata de infometare comisa impotriva poporului ucrainean si a umanitatii, in perioada 1932 – 1933.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, inca o data, sprijinul solid al Romaniei pentru integrarea euroatlantica a Ucrainei si a amintit abordarea de principiu a tarii noastre privind consolidarea „politicii usilor deschise” a NATO.
Nu in ultimul rand, ministrul Aurescu a reamintit solicitarea repetata a partii romane ca partea ucraineana sa recunoasca inexistenta asa-zisei „limbi moldovenesti”, se mai arata in comunicatul transmis de MAE.
Potrivit aceleiasi surse, Dmitro Kuleba a multumit omologului roman pentru gazduirea Ministerialei NATO la Bucuresti, la care a fost invitata si Ucraina sa participe, precum si pentru solidaritatea si sprijinul constant acordat de autoritatile romane poporului ucrainean, exprimandu-si deschiderea pentru aprofundarea cooperarii „in spiritul bunei vecinatati si a apropierii ireversibile a Ucrainei de valorile europene”.