Bogdan Aurescu, intalnire la nivel inalt in SUA. Consultari politice cu secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo

news

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea luni, la Washington DC, consultari politice cu secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, in cadrul vizitei pe care seful diplomatiei romane o efectueaza in Statele Unite ale Americii, pana marti, la invitatia omologului sau american.

Organizata in contextul celebrarii in acest an a 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA, vizita „reprezinta un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum si pentru evaluarea stadiului si prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectand angajamentul solid al celor doua tari pentru extinderea si aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic”, arata un comunicat al MAE remis sambata.

Potrivit sursei citate, discutiile dintre ministrul Aurescu si secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterala in domeniile politic, militar, energetic si economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de Romania in cadrul Initiativei celor Trei Mari.

Ministrul Bogdan Aurescu va evidentia, totodata, in discutiile cu secretarul de stat Mike Pompeo obiectivul, de mare importanta pentru cetatenii romani, al accederii tarii noastre in Programul Visa Waiver.

De asemenea, vor fi abordate evolutiile regionale, cu accent pe regiunea Marii Negre si securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum si alte teme de interes de pe agenda internationala.

„Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii ocupa un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe si de securitate a tarii noastre, iar dezvoltarea si aprofundarea acestuia, in toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai inalt nivel”, afirma Aurescu, citat in comunicat.

Ministrul roman mentioneaza ca el si secretarul de stat al SUA, vor „evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic”, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declaratia Comuna a Presedintilor Romaniei si SUA, din 20 august 2019, adoptata cu ocazia vizitei la Washington a presedintelui Klaus Iohannis.

„Totodata, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agenda, inclusiv in vederea pregatirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic Romania-SUA, planificata pentru anul viitor, cand vom celebra 10 ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu inainte de vizita.

Vizita va mai include intrevederi cu alti oficiali americani, precum si cu reprezentanti ai unor think-tank-uri americane. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va participa de la Washington, prin videoconferinta, la panelul ministerial „Smart Money” din cadrul Forumului Web organizat in marja Summitului Virtual al Initiativei celor Trei Mari, organizat de Estonia, luni.

Vizita sefului diplomatiei romane fusese programata initial pentru inceputul lunii aprilie, fiind amanata din cauza evolutiilor legate de pandemia de COVID-19.

Mai mult despre: ,

Comentarii: