Bogdan Aurescu, primul roman care devine judecator al Curtii Internationale de Justitie a ONU. Consiliul de Securitate al ONU i-a acordat noua voturi

news

Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a fost ales, joi, judecator al Curtii Internationale de Justitie a ONU. Este primul roman care obtine aceasta functie.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite i-a acordat lui Bogdan Aurescu 117 voturi, iar Consiliul de Securitate al ONU 9 voturi.

”Onorat sa fiu aleas astazi in calitate de judecator al Curtii Internationale de Justitie a ONU, fiind primul roman care indeplineste aceasta functie”, a scris Aurescu pe Twitter.

Acesta considera ca ”este un semn de mare apreciere pentru pozitia de principiu a Romaniei de a plasa intotdeauna respectarea stricta a dreptului international in centrul politicii sale externe”.

”O alta premiera astazi: pentru prima data in istoria CIJ un avocat rus nu este ales”, a mai transmis Aurescu.

Acesta a multumit Ministerului Afacerilor Externe si Misiunii Permanente a Romaniei la ONU, care l-au sustinut.

„Ministerul Afacerilor Externe saluta alegerea, la 9 noiembrie 2023, a prof. dr. Bogdan Aurescu in functia de judecator al Curtii Internationale de Justitie (CIJ).

Prof. dr. Bogdan Aurescu a obtinut majoritatea absoluta a voturilor atat in Adunarea Generala a ONU, cat si in Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispozitiilor care guverneaza alegerea judecatorilor la CIJ.

Succesul obtinut la CIJ reprezinta o victorie a diplomatiei romane, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale, cu respectarea stricta a dreptului international si a ordinii internationale bazate pe reguli.

Totodata, alegerea pentru prima data in aceasta functie a unui cetatean roman reflecta recunoasterea profesionalismului si a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu in domeniul dreptului international.

Romania a sustinut in mod constant activitatea CIJ, atat prin implicarea in proceduri jurisdictionale si consultative, cat si prin promovarea unor initiative menite sa incurajeze statele sa recurga la jurisdictia CIJ in scopul solutionarii diferendelor, precum Declaratia privind promovarea jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie.

Ministerul Afacerilor Externe transmite diplomatului roman Bogdan Aurescu mult succes in exercitarea mandatului de judecator la CIJ”, a transmis MAE.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi seara, felicitari pentru alegerea lui Bogdan Aurescu la Curtea Internationala de Justitie, apreciind ca este un succes al diplomatiei romanesti, care reflecta ”angajamentul nostru ferm pentru ordinea internationala bazata pe reguli”.

”Aceasta este o victorie pentru Romania, pentru suprematia dreptului international, reflectand angajamentul nostru ferm pentru ordinea internationala bazata pe reguli”, a transmis seful statului.

Curtea Internationala de Justitie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizatiei Natiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasa si respectata instanta internationala. Toti membrii ONU sunt parti la Statutul Curtii. CIJ fost infiintata in 1945, in baza Cartei ONU.

CIJ este alcatuita din 15 judecatori permanenti, alesi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realesi, dintre persoanele care se bucura de cea mai inalta consideratie morala si care indeplinesc conditiile cerute pentru exercitarea in tarile lor de origine a celor mai inalte functii judiciare, sau care sunt juristi avand o competenta recunoscuta in domeniul dreptului international. Cei 15 judecatori care compun Curtea sunt alesi astfel incat sa fie asigurata reprezentarea principalelor forme de civilizatie si principalelor sisteme juridice ale lumii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: