Bogdan Mateescu candideaza la sefia CSM. Este judecatorul care a tinut piept CCR, Sectiei Speciale si Inspectiei Judiciare

news

Judecatorul Bogdan Mateescu a anuntat, joi seara, ca isi depune candidatura pentru functia de presedinte al CSM. In anii Regimului Dragnea, el s-a remarcat prin sustinerea statului de drept, fiind haituit din acest motiv de Inspectia Judiciara si Sectia Speciala.

„Dupa o atenta analiza, am luat hotararea de a candida pentru presedintia Consiliului Superior al Magistraturii. Le-am impartasit hotararea mea colegilor din CSM astazi (considerand corect ca ei sa fie cei care sa o cunoasca primii), iar acum o fac si aici, public, asumandu-mi tot ceea ce urmeaza.

Decenta, asumarea, profesionalismul, dialogul onest si constructiv, responsabilitatea, respectul sunt valori in care cred cu tarie si care trebuie atasate ideei de consolidare a Consiliului, decredibilizarea sa fiind extrem de daunatoare.
Consider ca este esential pentru magistratura dar si pentru societate un Consiliu coerent, care sa contribuie cu toata energia lui si cu toata forta argumentelor miilor de magistrati la imbunatatirea cadrului legal care sa le apere cu adevarat independenta, in contextul imensei responsabilitati pe care o poarta.

Un Consiliu care sa depuna toate eforturile posibile pentru a fi indeplinite conditiile necesare infaptuirii unui act de justitie de calitate in beneficiul cetatenilor, dar si pentru a asigura pastrarea standardelor de demnitate si de conduita atasate statutului de magistrat.

Pledez in continuare pentru un Consiliu prezent adecvat in comunicarea publica, partener neutru si si onest de dialog cu alti factori decidenti dar si cu institutiile indispensabile infaptuirii actului de justitie, cu un aparat robust si format din adevarati profesionisti, nebirocratic, transparent in conditiile legii, care sa raspunda in mod real rolului sau constitutional”, a anunta Bogdan Mateescu pe Facebook.

In iulie 2019, Sectia Speciala a redeschis un dosar pe numele judecatorului Bogdan Mateescu, dosar inchis in anul 2018 de catre DNA.

„Am luat azi act de redeschiderea urmaririi penale solicitata de seful, pe atunci, al SIIJ, intr-un dosar penal constituit in urma unui denunt anonim, despre care nu am avut cunostinta si care fusese inchis constatandu-se ca fapta nu exista, fara a avea vreo calitate in el.

Nu comentez proceduri in curs, asa cum v-am obisnuit, ci le respect. Nu am nimic de ascuns si voi demonstra asta fara niciun dubiu, chiar dincolo de absurdul, ridicolul unor situatii.

Totusi, ma deranjeaza enorm fabulatiile din acea parte a presei, o stim cu totii foarte bine, astfel incat de data aceasta ma voi adresa justitiei in mod hotarat.

Ceea ce ma doare cel mai mult este murdarirea familiei mele. Parintii mei sunt niste oameni exceptionali si cred sincer ca nu merita asta.

Astept derularea tuturor procedurilor, o voi face din apartamentul meu de doua camere, sunt convins ca si tatal meu o va face din apartamentul lui de doua camere, singurele locuinte pe care le detinem fiecare. Eu-dupa 14 ani de magistratura, el, impreuna cu mama mea, dupa 20 de ani de primarie si dupa o viata de munca.

Pana atunci, salut publicarea Rapoartelor Greco si, asa cum am solicitat, imi voi expune parerea si in cadrul dezbaterilor din Consiliu.

Nu comentez acum mai mult, mai ales paradigma ‘daca vecinul nu se spala pe maini, atunci nici noi nu trebuie sa ne spalam pe nicaieri’, ar fi chiar dezonorant pentru mine.

Vreau, insa, o dezbatere onesta si voi participa din plin la ea, cu toata buna credinta si cu toata obiectivitatea”, a anuntat atunci Bogdan Mateescu.

In octombirie 2018, Mateescu a fost cercetat de Inspectia Judiciara pentru ca a indraznit sa il critice pe un judecator CCR.

Citeste si: Un judecator CCR a incercat sa-l pedepseasca pe un judecator CSM pentru ca a indraznit sa vorbeasca. S-a folosit de Inspectia Judiciara

Mai mult despre:

Comentarii: