Bogdan Pirlog nu se lasa intervievat de Lia Savonea. Procurorul lupta sa desfiinteze Sectia Speciala

news

Procurorul Bogdan Pirlog, candidat pentru sefia Sectiei de anchetare a magistratilor, a precizat pentru Mediafax ca a formulat o cerere de recuzare a unor membri CSM care fac parte din comisia de concurs, intre care si pe presedintele Consiliului, Lia Savonea.

Procurorul Bogdan Pirlog nu s-a prezentat, marti, la sediul CSM pentru a sustine, in fata comisiei de concurs din CSM, interviul pentru functia de sef al Sectiei, deoarece asteapta un raspuns privind recuzarea unor membri. Procurorul a precizat ca a cerut recuzarea Liei Savonea (presedinte CSM), Simona Marcu si Nicoleta Tint.

Adina Florea, Sorin Iasinovschi si Bogdan Pirlog sunt cei trei candidati pentru functia de procuror-sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Acestia sunt programati pentru a sustine, marti, interviurile in fata unei comisii formate din membrii CSM.

Initial, Pirlog a fost respins deoarece nu ar fi avut 18 ani vechime, insa acesta a formulat contestatie. Plenul CSM a decis admiterea contestatiei procurorului Bogdan Pirlog.

Interviurile au loc in contextul in care functia de procuror-sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a devenit vacanta dupa ce Gheorghe Stan a demisionat pentru a prelua postul de judecator al Curtii Constitutionale Romane.

Procurorul Bogdan Pirlog este cel care a demarat dosarul impotriva jandarmilor pentru violentele de la protestul din 10 august din Piata Victoriei si detine actualmente functia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

In proiectul sau, procurorul Bogdan Pirlog arata ca prevederile legislative care au dus la infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie incalca Constitutia. El citeaza rapoartele MCV, GRECO si cel al Consiliului Europei. Primul obiectiv din proiectul depus pentru sefia Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) este sistarea imediata a activitatii Sectiei.

„Obiective operationale pentru viitorul mandat, tinand cont de cele expuse:
– Sistarea imediata a activitatii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie ca urmare a constituirii nelegale a acesteia.
– Sistarea imediata a activitatii procuroriilor din cadrul sectiei ca urmare a procedurii vadit ilegale de desemnare.
– Restituirea dosarelor catre parchetele de la care au fost preluate ilegal.
– Restituirea dosarelor nou formate catre parchetele competente potrivit legii.
– Sesizarea unitatilor de parchet competente a efectua urmarirea penala fata de procurorii din cadrul sectiei, care au comis infractiuni in activitatea desfasurata in cadrul sectiei (de ex. efectuarea cercetarilor in cadrul dosarului „Timmermans”)”, se arata in proiectul procurorului Bogdan Pirlog.

Procurorul Adina Florea este, in prezent, adjunctul Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), iar Iasinovschi vine de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai mult despre:


Comentarii: