Bolnavii de cancer din Romania, victime ale birocratiei si indiferentei
In Romania, pacientii diagnosticati cu cancer nu lupta doar cu o boala nemiloasa, ci si cu un sistem rigid si lipsit de empatie. Adrian Dobre, un barbat de 47 de ani din judetul Constanta, a pierdut aceasta dubla batalie.
Diagnosticat cu cancer rectosigmoidian in stadiul IV, o forma agresiva de cancer, Adrian a fost nevoit sa ceara in instanta dreptul la viata, solicitand compensarea medicamentului Pembrolizumab (Keytruda), informeaza replicaonline.ro
Desi a castigat procesul, decizia judecatorilor a venit mult prea tarziu: pe 4 iulie 2024, la doua saptamani dupa decesul sau, produs pe 22 iunie.
Costul lunar al tratamentului cu Pembrolizumab depasea 15.000 de lei, o suma imposibil de sustinut pentru familia lui Adrian. Medicamentul este inclus pe lista decompensata pentru anumite tipuri de cancer, dar nu si pentru cel de care suferea barbatul din Constanta. „Practic, viata lui a fost pusa sub semnul intrebarii de o simpla lista birocratica,” au declarat apropiatii familiei.
Desi instanta a obligat autoritatile sa ii deconteze tratamentul, dreptul la viata al lui Adrian s-a stins odata cu el. Familia sa a incercat sa continue lupta pentru ca alti bolnavi sa nu treaca prin aceeasi tragedie. Cu toate acestea, instanta a respins cererea, motivand ca dreptul la tratament nu poate fi transmis mostenitorilor.
Adrian Dobre nu este singurul pacient care a pierdut lupta cu sistemul. In judetul Constanta, multe alte persoane bolnave de cancer se confrunta cu aceleasi dificultati: Suliman Ghiulendan, o femeie de 55 de ani diagnosticata cu cancer bronho-pulmonar avansat, a cerut compensarea unor medicamente precum Dabrefenic si Trametinib. Costurile tratamentului, de aproximativ 30.000 de lei lunar, au fortat familia sa-si vanda bunurile. Desi a apelat la instanta, cererea sa a fost respinsa din motive procedurale.
Toader Antoche, un pacient cu glioblastom, a incercat sa obtina compensarea medicamentului Bevacizumab (Avastin). Desi medicamentul este aprobat in Romania, nu este decontat pentru indicatiile terapeutice asociate glioblastomului. Costurile ridicate, de pana la 4.800 de lei per flacon, l-au facut inaccesibil, iar procesul sau a fost respins.
Aceste cazuri sunt doar cateva exemple dintr-o realitate sumbra, in care mii de bolnavi de cancer din intreaga tara sunt nevoiti sa aleaga intre viata si saracie.
Problema principala consta in faptul ca multe medicamente inovatoare nu sunt incluse pe lista decompensata pentru toate indicatiile terapeutice. Astfel, pacientii care ar putea beneficia de aceste tratamente sunt obligati sa initieze procese lungi si costisitoare. In tot acest timp, starea lor de sanatate se deterioreaza.
„Sistemul medical romanesc functioneaza ca un zid impenetrabil pentru bolnavi. Lipsa unei strategii clare si a empatiei ii condamna pe acesti oameni la moarte sigura,” afirma un activist pentru drepturile pacientilor oncologici.
Desi autoritatile invoca lipsa fondurilor si proceduri birocratice complexe, consecintele sunt dramatice: vieti pierdute si familii distruse. In timp ce alte tari europene prioritizeaza accesul la tratamente inovatoare, Romania ramane blocata intr-un sistem rigid si ineficient.
„Costurile ridicate si birocratia transforma dreptul la sanatate intr-un lux inaccesibil pentru multi romani. Este o problema care cere solutii rapide si eficiente,” spune un specialist in politici de sanatate publica.