Bolojan cere o curatenie ampla in institutiile statului: „Daca intrebati angajatii AEP ce au facut in ultimii 2 ani de zile, intre cinci si zece angajati pe judet, in Romania, s-ar putea sa le fie greu sa completeze o fisa de activitati”

politica

Presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (PNL), solicita o curatenie ampla in sistemul public, afirmand ca „in multe institutii ale statului roman personalul este supradimensionat”.

„Este o evidenta care nu poate fi contestata, in multe institutii ale statului roman personalul este supradimensionat. Daca intrebati angajatii AEP (Autoritatea Electorala Permanenta) ce au facut in ultimii 2 ani de zile, intre cinci si zece angajati pe judet, in Romania, s-ar putea sa le fie greu sa completeze o fisa de activitati.

Prin urmare, analizand obiectiv fiecare institutie, cred ca reducerea de personal excedentar ar fi o solutie buna pe de-o parte, pentru ca economia privata in aproape toate marile orase, unde sunt concentrate si institutiile, are un deficit de locuri de munca si piata privata, in acest moment, ar putea prelua o parte din acesti angajati.

Pe de alta parte cheltuielile ar scadea si nu in ultimul rand, in interiorul institutiilor publice, competenta, munca si o alta abordare in serviciul cetatenilor ar fi stimulate”, a declarat Bolojan la Digi24.

„Actuala coalitie ar face o mare eroare sa nu profite de faptul ca stanga si dreapta sunt in guvernare si au legitimitatea sa corecteze aceste acumulari cronice negative pentru tara noastra”, a adaugat Bolojan.

„Orice decizie luata dupa ce lucrurile s-au impamantenit nu este usor de luat, pentru ca reducerile de personal inseamna procese de luni sau ani de zile, datorita unei legislatii, cresterea varstei de pensionare inseamna nemultumiri si poate un val de plecari. Dar ele nu pot darama sisteme, pentru ca nu toata lumea poate pleca la pensie, ci doar cei 3-5% care sunt in prag de pensie. Nu sunt niste masuri usor de luat si au un recul evident, dar cand esti pe o functie de mare responsabilitate nu esti pus sa faci ceea ce da bine, ci ceea ce trebuie”, a mai avertizat Bolojan.

Citeste si: Revolta unei consiliere a premierului: „Am trait pe pielea mea. Administratia este capusata de oameni care de abia articuleaza limba romana si o tortureaza in scris”

Si Madalina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului Ciuca, a declarat zilele trecute ca marea problema in administratia de stat nu o reprezinta „salariile nesimtite” ci „oameni care de abia articuleaza limba romana si o tortureaza in scris, incapabili sa genereze o idee sau initiativa”.

”Cel mai mult pe lumea asta ma deranjeaza ipocrizia. Sa taiem ‘salariile nesimtite’ ale bugetarilor! Ciclic apare in spatiul public aceasta tema si diferiti domni si doamne arata cu degetul incruntat la televizor, iar pe retelele sociale se revarsa valuri de hate. Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau in calcul exceptiile nesimtite si excrescentele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe functii similare din alte state europene, in conditiile in care costurile de trai sunt sensibil egale.

Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci capusarea sistemului public cu oameni care nu au ce sa caute pe functii publice de specialisti”, a scris Turza pe Facebook.

”Cu oameni care de abia articuleaza limba romana si o tortureaza in scris, incapabili sa genereze o idee sau initiativa si cu o precara ideatie vascoasa, cu oameni care plimba hartii inutil si la ora 16.00 rup usile institutiei, lasandu-i pe cei putini sa duca pe umeri pana tarziu in noapte mecanismele greoaie ale unor institutii grele, care de abia respira. Din lipsa de oameni profesionisti.

De aceasta categorie amorfa nu poti scapa daca esti conducator de institutie, caci ce sa vezi, NU te lasa Codul Administrativ. O data intrata in sistem o astfel de ameoba, mai degraba te sinucizi decat sa o poti concedia. De ce? Pentru ca decenii la rand oameni cu drag de tara asta au ticluit o lege a administratiei publice in care odata devenit angajat la stat esti #inamovibil. Functionar sau personal contractual, egal valabil. Iar in tot acest timp, tu, lider sau conducator de institutie trebuie sau vrei sa livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru ca tu ai un mandat”, subliniaza Turza.

”Si ce faci? Te suprasoliciti tu si mana de profesionisti pe care se sprijina instititia, domeniul si, la nivel general, tara asta. Reforma pe bune inseamna sa schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu sa tai otova salarii. Sa faci evaluari individualizate reale si ca manager sa ai parghii efective de recompensa si sanctiune”, arata ea.

Turza afirma ca ipocrizia este ”acolo unde multi dintre cei care tipa cel mai tare, maine ar intra si ei in sistemul public, daca ar gasi o cale”.

”Am vazut si trait asta pe pielea mea. Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educatie pe fast forward si eventual online, care cred ca ‘li se cuvine’, le stiu pe toate, mai putin limba romana adevarata, nu cea de tick-tock, pandesc cu jind functii publice sau se agata de ‘mama/tata’ sa le gaseasca sau sa-i pastreze pe un post caldut si pe viata. Cunosc personal si in proximitate astfel de tineri.

Serviciul public, am spus-o intotdeauna, este o vocatie. Nu doar un job sigur sau caldut. Serviciul public inseamna sa nu dormi noaptea de grija oamenilor pentru care trebuie sa gasesti solutii si mai putin din cauza nelinistii legate de locatia urmatorului concediu pe care il vei face. Tot ceea ce vedem si traim acum este rezultatul degringoladei de valori si educatie a societii noastre.

Nu vom avea o alta clasa politica pana ce noi ca societate nu vom evolua. Pana ce parcarile cu plata nu vor mai fi goale, in timp ce se inghesuie la liber pe trotuare masini, pana ce nu ne vom dezbara de ‘merge si asa’, pana nu vom invata sa respectam scoala in sine, nu cartoanele galbene obtinute la final de ciclu, Pana nu vom invata etica muncii, pana nu vom invata lectia seriozitatii si a respectului la nivel individual, pana nu vom renunta la nenorocitele de ‘combinatii’, asa vom merge in continuare. Inca o generatie”, arata consilierul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: