Bolsonaro spune Curtii Supreme ca „s-a terminat”

externe

Administratia presedintelui brazilian Jair Bolsonaro a semnalat ca va incepe predarea puterii, la doua zile dupa infrangerea in fata lui Luiz Inacio Lula da Silva si pe fondul speculatiilor ca presedintele de extrema dreapta ar putea contesta rezultatul, informeaza AP.

Bolsonaro le-a spus marti membrilor Curtii Supreme a Braziliei ca lupta sa electorala impotriva lui da Silva a luat sfarsit.

Intr-un videoclip preluat de presa locala, judecatorul Curtii Supreme Luiz Edson Fachin a declarat ca, in cadrul unei intalniri private, Bolsonaro a spus ca „S-a terminat. Deci, sa privim inainte.”

Alti doi judecatori chestionati de jurnalisti au refuzat sa comenteze. Ministrul brazilian al economiei Paulo Guedes a fost si el prezent, dar nu a comentat.

Intr-o declaratie ulterioara, instanta superioara a declarat ca judecatorii i-au spus lui Bolsonaro in timpul „intalnirii cordiale si respectuoase” ca este important sa recunoasca rezultatele alegerilor, precum si dreptul poporului brazilian la libertatea de miscare. Tara se afla in blocaj deoarece protestatarii pro-Bolsonaro impiedica circulatia pe autostrazi.

In primele sale comentarii publice de dupa alegeri, Bolsonaro nu a cedat, dar imediat dupa aceea seful sau de cabinet a declarat reporterilor ca liderul conservator l-a autorizat sa inceapa procesul de predare a puterii.

Flancat de mai multi ministri si aliati, in cadrul unui discurs de doua minute la resedinta prezidentiala, liderul nu a mentionat rezultatele alegerilor, ci si-a aparat mandatul si a spus ca sustine protestele in desfasurare ale camionagiilor care au ridicat blocaje rutiere in toata tara, atata timp cat acestea nu devin violente.

„Miscarile populare actuale sunt rezultatul indignarii si al unui sentiment de nedreptate cu privire la modul in care a avut loc procesul electoral”, a spus el.

Bolsonaro a sustinut ca aparatele electronice de vot sunt predispuse la frauda. El nu a oferit nicio dovada, nici macar atunci cand i-a fost ordonat de catre instanta electorala.

Multi dintre sustinatorii sai considera, de asemenea, ca alegerile au fost fraudate si unii au cerut interventia militara si desfiintarea Congresului si a Curtii Supreme.

Curtea Suprema a Braziliei a ordonat politiei federale rutiere sa elibereze imediat drumurile.

Majoritatea judecatorilor instantei au sustinut decizia, care acuza politia rutiera de „omisiune si inertie”. Pana la ora 20:30 ora locala, politia rutiera a declarat ca a eliminat 419 blocaje, dar mai erau aproape 200.

In Sao Paulo, cel mai populat stat cu cea mai mare economie din Brazilia, blocajele de trafic din jurul aeroportului international au dus la zeci de anulari de zboruri, imaginile de pe retelele de socializare aratand oamenii care mergeau pe jos pe autostrada spre aeroport incercand sa prinda zborurile. Autostrazile au fost eliberate pana marti dimineata, dar oficialii aeroportului au spus ca accesul ramane dificil, deoarece traficul era inca blocat in interior si in afara aeroportului.

La o alta blocada din Sao Paulo, protestatarii au incendiat cauciucuri.

Guvernatorul Sao Paulo, Rodrigo Garcia, a spus ca timpul negocierilor a trecut si nu exclude utilizarea fortei.

In Minas Gerais, un stat cheie in alegeri, un videoclip de pe retelele de socializare a aratat un protestatar spunand unui reporter de la postul de stiri O Tempo ca alegerile au fost „frauduloase” si a avertizat cu privire la viitoarele proteste.

In Itaborai, o regiune din statul Rio de Janeiro, un reporter de la Associated Press i-a vazut pe soferi de camion ingenunchind in fata politistilor si refuzand sa plece.

Utilizatorii de pe retelele de socializare, inclusiv din mai multe grupuri de chat Telegram si WhatsApp, au cerut ca armata sa iasa in strada sau ca Congresul si Curtea Suprema sa fie desfiintate si presedintele sa ramana in functie.

Decizia de marti a Curtii Supreme permite politiei de stat sa sustina politia federala rutiera. Bolsonaro are totusi un sprijin larg din partea fortelor de politie si nu era clar cat de eficienta va fi implicarea lor.

Acelasi lucru s-a intamplat si in 2018, in timpul unei greve de 11 zile a camionagiilor. Greva din 2018 a determinat cresterea preturilor la alimente si a lasat rafturile supermarketurilor goale, deoarece benzinariile au ramas fara combustibil. A provocat pierderi de miliarde si a dezvaluit puterea imensa pe care o detin camionagiii. Bolsonaro, in acel moment deputat, dar aflat la cateva luni distanta de castigarea alegerilor prezidentiale din acel an, a fost un sustinator deschis al camionagiilor, care se numara acum printre alegatorii sai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: